BiH

Stejt department o terorizmu: U BiH najveći izazovi rupe u zakonima i blage kazne

Stejt department o terorizmu: U BiH najveći izazovi rupe u zakonima i blage kazne
Foto: Anadolija | Stejt department o terorizmu: U BiH najveći izazovi rupe u zakonima i blage kazne
Tanjug

VAŠINGTON - U najnovijem izvještaju Stejt departmenta o terorizmu ističe se da je BiH nastavila da povećava svoje antiterorističke kapacitete u 2017, ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi.

"Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma, a što se tiče rehabilitacije i deradikalizacije, nije načinjen veliki napredak", ocjenjuje se u izvještaju.

Za Makedoniju se ističe da je sarađivala sa SAD u antiterorističkim naporima, kao i da je, takođe, članica Globalne koalicije za poraz Islamske države.

Makedonske vlasti su procijenile da pripadnici i simpatizeri Islamske države održavaju prisutvo u toj zemlji, a Ministarstvo unutrašnjih poslova i obavještajna agencija procenjuju da je najmanje 150 makedonskih državljana putovalo da se priključi terorističkim grupama u Siriji i Iraku, ističe se u izvještaju.

Kako se dodaje, od njih, 30 je ubijeno, 40 je i dalje u tim zonama, dok se 80 vratilo kući u Makedoniju.

Srbija napreduje u borbi protiv terorizma

Vlada u Beogradu preduzela je korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, ocjenjuje se u najnovijem izvještaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da u našoj zemlji tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada i da je nivo aktivnosti u vezi sa regrutacijom boraca za Islamsku državu bio nizak.

Kako se ocjenjuje u izvještaju, najveće prijetnje od terorizma u Srbiji ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko teritorije naše zemlje, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija, prenosi Glas Amerike.

U izvještaju se navodi da je vlada u Beogradu preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, usvajanjem Nacionalne strategije za sprečavanje i odgovor na terorizam u periodu od 2017. do 2021. godine, ali i nastavljanjem saradnje sa međunarodnim partnerima, uz poseban fokus na sprovođenje zakona i napore u oblasti sajber-bezbjednosti.

Navodi se i da je, kao članica Globalne koalicije za poraz Islamske države, Srbija obećala donacije u medicinskoj opremi u maju, ali da su, kako piše, "neiskustvo u ulozi donatora i unutrašnje prepreke odložili isporuku te pomoći i po svemu sudeći će ograničiti dodatno finansijske i materijalne doprinose Koaliciji".

U izvještaju se napominje i da je Srbija nastavila da koristi obuku američke vlade u izgradnji svojih kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Kada je riječ o pravosuđu, sprovođenju zakona i bezbjednosti granica, u izveštaju se ističe da je neophodno da Srbija poboljša kapacitete za sprovođenje zakona, ali da je napredak zemlje u toj oblasti postojan.

Ističe se članstvo Srbije u organizacijama, čiji je cilj suprotstavljanje finansiranju terorizma i pranju novca, ali i strategija u borbi protiv nasilnog ekstremizma, u kojoj veliku ulogu ima nekoliko ministarstava, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, kulture i informisanja, obrazovanja, omladine i sporta.

Srbija je, takođe, uključena u ograničenu regionalnu i međunarodnu saradnju o antiterorističkim pitanjima, dodaje se u izvještaju, u kojem se ukazuje i na saradnju sa Interpolom i Evropolom, bilateralne programe saradnje u obezbjeđivanju granica sa Bugarskom, Mađarskom i Rumunijom i slično granično partnerstvo sa BiH i Hrvatskom.

"Srpske agencije u ovoj oblasti rutinski sarađuju i sa Albanijom, Kosovom, Makedonijom i Crnom Gorom", zaključuje se u izvještaju o Srbiji.

U izvještaju Stejt departmenta obrađeni su i podaci za teritoriju Kosova i Makedoniju.

Za Kosovo, koje je takođe član Globalne koalicije za poraz Islamske države, navodi se da je i u 2017. nastavilo da se bori sa rastućom prijetnjom terorizma, uz napomenu da su 403 osobe sa te teritorije putovale u Siriju i Irak da se bore u redovima Islamske države ili al-Nusra Fronta, a da je njih 74 poginulo.

Prema podacima Stejt departmenta, 133 se vratilo, dok 196 ostaje u konfliktnim zonama.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

Manojlo

imal iko ovdje bistar da mi objasni zasto je narod iz federacije muslimana i katolika sa svojim rukovodstvom za Ivanaica, Govedaricu, Crnatka, Borenovica, Mektica, Cavica, Sukala, a protiv Dodika, Cvijanoviceve, Stevandica, Kosarca, Majkiceve.. jel to oni nas sad vole

-----------

vi te rupe i blage kazne prema Srbima upravo i podržavate , sve što se dešava u pok bh vi to i podržavate i ne date da bude bolje već nađete izdajice da prave od goreg gore

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije