BiH

Stevandić: CIK se ponaša kao država u državi

Stevandić: CIK se ponaša kao država u državi
Foto: N.N. | Stevandić: CIK se ponaša kao država u državi

BANJALUKA - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da se Centralna izborna komisija (CIK) BiH odgađanjem izbora za 15. novembar ponaša kao država u državi budući da je takvu odluku donijela bez konsultacija sa relevantnim institucijama.

Stevandić je istakao da svi problemi počivaju na nelegitimnosti izborne komisije, koja je pod potpunom partijskom kontrolom SDA, PDP-a i SDS-a i da kao takav ne može ni donijeti logičnu odluku utemeljenu na zakonu.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da ljudi, koji su potpuno svjesni da nemaju legitimitet u svom izboru, donose odluke kao da su država u državi ne čekajući nikakvu odluku suda niti konsultaciju sa parlamentom, Ministarstvom finasija i Savjetom ministara BiH.

Stevandić je smatra i da je nevjerovatno da CIK odgodi lokalni izbore za novembar kada počinje sezona gripa, umjesto da se prilagodi epidemiološkoj situaciji kako to rade u cijeloj Evropi, naročito na Balkanu.

On je naveo primjer da su i Srbija i Hrvatska u vrijeme epidemije virusa korona pomjerile datum održavanja izbora za jun i jul.

"Jedino je CIK BiH, uprkos svim epidemiološkim mjerama, pomjerio taj datum sa oktobra na novembar, baš u vrijeme kada počinje sezona gripa i za kada ne znamo kako će izgledati mogući povratak epidemije virusa korona", rekao je Stevandić.

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra, umjesto 4. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije