BiH

Stevandić: Incko se poistovjetio sa "sarajevskom čaršijom"

Stevandić: Incko se poistovjetio sa "sarajevskom čaršijom"
Foto: N.N. | Stevandić: Incko se poistovjetio sa "sarajevskom čaršijom"

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko potpuno poistovjetio sa "sarajevskom čaršijom" koja kontroliše pravosudne institucije BiH, što je vidljivo i iz njegovog posljednjeg izvještaja o stanju u BiH koji je podnio Savjetu bezbjednosti UN.

"Pravila 'sarajevske čaršije' nalažu da bi svakog Srbina koji je nezavisan trebalo optužiti da je separatista, kriminalac ili zločinac. Ovakva pravila ovdje vrijede od 1992. godine, što je nedopustivo", rekao je Stevandić Srni.

On je istakao da sve u BiH godinama funkcioniše po istoj matrici, iako se međunarodno geopolitičkog okruženje promijenilo.

"Neko mora reći Incku da je sada 2017, a ne 2005. godina. Nažalost, još uvijek je ostao u nekim prošlim vremenima, koja su bila loša za Republiku Srpsku", istakao je Stevandić.

U izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN, Incko je istakao napredak BiH u protekle dvije decenije, ali istovremeno je govorio o "izazovima" koji su ostali u primjeni Dejtonskog sporazuma.

Među njima, Incko je pomenuo teškoće u sprovođenju političkih reformi, kao i "aktivnosti i izjave predstavnika Republike Srpske", koje, prema njegovim riječima, "dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih struktura".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije