BiH

Stevandić: Šmit napadima na Srpsku popravlja poljuljani rejting u FBiH

Stevandić: Šmit napadima na Srpsku popravlja poljuljani rejting u FBiH
Foto: N.N. | Stevandić: Šmit napadima na Srpsku popravlja poljuljani rejting u FBiH

BANJALUKA - Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je da Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, posljednjom izjavom o Danu Republike pokušava svoju poziciju u Sarajevu popraviti napadajući Republiku Srpsku.

Šmit je, podsjetimo, za N1 rekao da je "ubijeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije", te dodao da može biti ljubazan, ali i vrlo oštar i da će neke stvari sigurno uraditi, ocjenjujući da je 9. januar "praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice".

"Mislim da je poljuljani rejting Šmita u Federaciji, kojeg mi ne priznajemo, i njegova ogorčenost time što nije uspio da napravi komunikaciju sa rukovodstvom Republike Srpske, dovela do toga da on pokuša svoju poziciju u Sarajevu popraviti napadajući Republiku Srpsku, što je van svih diplomatskih manira i protokola", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske istakao je da je 9. januar mirnodopski datum, nastao mnogo prije ratnih dešavanja u BiH.

"Sa treće strane, u pitanju je nivo govora koji je vrlo upitan za bilo kojeg diplomatu, bez obzira da li ga priznajemo ili ne priznajemo. On je ostrašćen, usmjeren u lično razračunavanje sa Miloradom Dodikom, institucijama Srpske, njenim datumima, kulturom, istorijom, dostignućima. Pored toga što ima problem sa istinom, ima problem i sa izražajem koji ne dolikuje bilo kakvom diplomati ili možda nekom ko nije diplomata, a želi da komunicira", rekao je Stevandić.

Jedino je, kako je dodao, moguće da Šmit, u nedostatku mogućnosti da ostvari komunikaciju sa Srpskom, odabrao uvrede, za koje zna da ih Srbi neće otrpiti, pa je na ružan način ipak uspio da komunicira sa rukovodstvom Srpske.

"Kad već ne može diplomatski, kad nema legitimitet Savjeta bezbjednosti, kad već  mi nećemo sa njim da razgovaramo, onda je on izabrao da nas uvrijedi da bi dobio našu reakciju. Na prijetnje smo se navikli, ali se nismo navikli na uvredljiv jezik ljudi koji sebe smatraju diplomatama", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije