BiH

Stevandić: Specijalni izvještaj dokaz diskriminacije

Stevandić: Specijalni izvještaj dokaz diskriminacije
Foto: N.N. | Stevandić: Specijalni izvještaj dokaz diskriminacije

Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić ocijenio je danas da se u Specijalnom izvještaju o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i kantonima FBiH jasno vidi dikriminacija.

"Mislim da je ovaj izvještaj baš profesionalno sačinjen, jer se u njemu jasno vidi diskriminacija", rekao je Stevandić.

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Lovrinović (HDZ) predložio je zaključak da se ovaj materijal dostavi predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću pa da vidi koliko su Hrvati zastupljeni, te da Institucija ombudsmana izvijesti parlament BiH o sprovedenim zaključcima do 2022. godine.

Poslanik Snežana Novaković Bursać (SNSD) rekla je tokom rasprave o Izvještaju o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH (CIK) u 2019. godini da je novi saziv CIK-a polulegalan.

"Izvještaj koji se odnosi na 2019. godinu o sprovođenju zakona iz nadležnosti CIK-a u parlamentarnu proceduru je uputio novi saziv koji je najblaže rečeno polulegalan", rekla je Bursaćeva.

Pred poslanicima je bio i Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2018. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

U izvještaju je navedeno da je od potpisivanja dejtonskog sporazuma evidentirano više od milion povrataka u BiH.

U izvještaju je naveden i problem obezbjeđenja zdravstvene zaštite povratnika, kao i problem penzija, jer se penzije zarađene u FBiH ne isplaćuju.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović je rekao da ovaj izvještaj neće podržati jer smatra da ne daje pravu sliku o stanju.

"Nema stava koji su usvojile kantonalne vlade. Nema osvrta o tome šta se događa u trenutku kada su se ljudi vratili 1996, 1997. i 1998. godine, pa u narednih 10 godina nema nikakvih donacija", pojasnio je Lovrinović predloživši zaključak da se sačini novi izvještaj u kojem će biti obuhvaćeni izvještaji vlada kantona i entiteta.

Poslanik Snježana Novaković Bursać tokom rasprave o Informaciji o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar-decembar 2019. godine, ocijenila je da su predstavljeni pokazatelji da nema adekvatnog političkog predstavljanja predstavnika iz Republike Srpske.

"Informacijom o utrošku budžetske rezerve u 2019. godini odslikava se podaničko i besmisleno ponašnje predstavnika SDS-a i PDP-a koji su participirali u tom sazivu Savjeta ministra jer od ukupno 1,8 miliona KM iz budžetske rezerve na projekte u Republici Srpskoj utrošeno je oko 230.000 KM", rekla je Bursaćeva.

Ona je napomenula i da nijedna budžetska marka od utrošenih 600.000 KM za projekte iz oblasti sporta i kulture koji su išli kroz Ministarstvo civilnih poslova nije usmjerena prema Republici Srpskoj.

Poslanik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je Republika Srpska dobila u nekim projektima više u nekim manje jer se ne dijeli po trećina.

Poslanici nisu raspravljali o materijalima Upravnog odbora BHRT, u kojem je Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT za 2019. godinu, kao i programski i Finansijski plan BHRT-a za tekuću godinu.

Rasprave nije bilo ni o Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH za prošlu godinu, čiji je podnosilac Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH.

U Izvještaju je naveden nedostatak novog pravnog okvira za zaštitu ličnih podataka, koji bi bio usklađen sa propisima koji su na nivou Savjeta Evrope i EU usvojeni 2018. godine. Podnosilac izvještaja ističe da je neophodno donošenje novog Pravilnika u unutrašnjoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije