BiH

Stevandić: Zakon o amnestiji donijeti bez politikantstva

Stevandić: Zakon o amnestiji donijeti bez politikantstva
Foto: Arhivska fotografija | Stevandić: Zakon o amnestiji donijeti bez politikantstva

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić smatra da bi Prijedlog zakona o amnestiji trebalo da bude donesen bez bilo kakvog politikantstva.

Stevandić je, tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o amnestiji, rekao da bi najprihvatljivije rješenje bio amandman skupštinskog Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković smatra da Narodna skupština opštim konsenzusom treba da usvoji ovaj prijedlog zakona, a da se u narednom periodu izmjenama i dopunama ovog akta pokušaju korigovati određena rješenja.

"Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama treba da iniciraju izmjene Krivičnog zakona BiH kojim bi bilo omogućeno da lica, nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne, budu puštena na slobodu", istakao je Višković.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da bi donošenjem zakona o amnestiji trebalo da budu obuhvaćeni Srbi koji su bespravno osuđeni za ratne zločine pred sudovima u Federaciji BiH /FBiH/.

"Ovaj zakon nema težinu, jer će ga vlast selektivno primjenjivati prema istomišljenicima", rekao je Stanić.

Poslanik SP Nebojša Protić rekao je da nisu tačne kritike pojedinih opozicionih poslanika da vlasti Srpske nisu učinile dovoljno da ovim zakonom budu obuhvaćena lica srpske nacionalnosti koja su pred sudovima u FBiH osuđena za ratne zločine.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da veliki dio Srba osuđenih za navodne ratne zločine nemaju nikakve veze sa tim zločinima, te da u BiH nema prava i pravde, ističući da bi za ove ljude od bilo kakve amnestije bila korisnija revizija presuda koje su donesene retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH.

Glamočak je apelovao na Vladu i resorno ministarstvo da za ove ljude bude primjenjivana odredba o puštanju na slobodu nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne, kao u većini zemalja Evrope.

"SDS je predložio amandman kojim ne može biti amnestiran niko ko je počinio krivično djelo protiv privrede i platnog prometa, službene dužnosti i pronevjera", naveo je Glamočak.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić smatra da ovaj zakon treba donijeti, ali da ne vidi razloge za njegovo donošenje po hitnom postupku.

Đorđić smatra da je prihvatljiv amandman SDS-a na ovaj prijedlog zakona.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da u načelu podržava donošenje prijedloga Zakona o amnestiji, ali da njom ne mogu biti obuhvaćena lica koja su počinila teška krivična djela organizovanog i privrednog kriminala, ubistva, nasilja u porodici u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije