BiH

Stevandić u Briselu predstavio rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srpske

Stevandić u Briselu predstavio rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srpske
Foto: Srna | Stevandić

BANJALUKA - Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić podijelio je učesnicima "Rouz rot" seminara Parlamentarne skupštine NATO u Briselu rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prevedenu na engleski i francuski jezik.

Iz Srpskog kluba je saopšteno da je ovo prvi put da neko u sjedištu NATO-a na ovakav način predstavi i stav Srpske.

Stevandić je rekao da Republika Srpska podržava program Partnerstvo za mir i saradnju sa NATO u svim bitnim pitanjima izazova bezbjednosti u budućnosti, ali da je na snazi odluka Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti.

On je, u obraćanju učesnicima stotog "Rouz rot" seminara, istakao da na ovom skupu BiH nema izabranu delegaciju, niti usaglašen stav Predsjedništva BiH ili parlamenta BiH, već predstavnike konstitutivnih naroda koji imaju različite stavove.

"To proizilazi iz toga što imamo dvije pravne odrednice koje su formalno i suštinski različite. Jedna je Zakon o odbrani BiH koji definiše put BiH u NATO integracije, a druga Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koja određuje vojnu neutralnost, što je nova realnost u odnosu na prošli skup NATO zemalja i partnera", rekao je Stevandić.

On je naglasio da se promjene Ustava, kojim je danas BiH definisana kao vojno neutralna zemlja, vrše konsenzusom entiteta i konstitutivnih naroda u BiH.

Na seminaru su, osim Stevandića, učestvovali i Nikola Lovrinović (HDZ) u ime Parlamentarne skupštine BiH, i predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda parlamenta BiH Asim Sarajlić (SDA).  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije