BiH

Stevandić u Briselu predstavio rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srpske

Stevandić u Briselu predstavio rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srpske
Foto: Srna | Stevandić
Srna

BANJALUKA - Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić podijelio je učesnicima "Rouz rot" seminara Parlamentarne skupštine NATO u Briselu rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prevedenu na engleski i francuski jezik.

Iz Srpskog kluba je saopšteno da je ovo prvi put da neko u sjedištu NATO-a na ovakav način predstavi i stav Srpske.

Stevandić je rekao da Republika Srpska podržava program Partnerstvo za mir i saradnju sa NATO u svim bitnim pitanjima izazova bezbjednosti u budućnosti, ali da je na snazi odluka Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti.

On je, u obraćanju učesnicima stotog "Rouz rot" seminara, istakao da na ovom skupu BiH nema izabranu delegaciju, niti usaglašen stav Predsjedništva BiH ili parlamenta BiH, već predstavnike konstitutivnih naroda koji imaju različite stavove.

"To proizilazi iz toga što imamo dvije pravne odrednice koje su formalno i suštinski različite. Jedna je Zakon o odbrani BiH koji definiše put BiH u NATO integracije, a druga Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koja određuje vojnu neutralnost, što je nova realnost u odnosu na prošli skup NATO zemalja i partnera", rekao je Stevandić.

On je naglasio da se promjene Ustava, kojim je danas BiH definisana kao vojno neutralna zemlja, vrše konsenzusom entiteta i konstitutivnih naroda u BiH.

Na seminaru su, osim Stevandića, učestvovali i Nikola Lovrinović (HDZ) u ime Parlamentarne skupštine BiH, i predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda parlamenta BiH Asim Sarajlić (SDA).  

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

DrzavniPosao

Mi smo neutralni vec vise od pedeset godina i daleko smo dogurali,kako rece Vucic nabavicemo kineski S-300 a imamo i nekoliko ispravnih MIG-a i nikad nismo bili jaci e to je tragedija Srpskog naroda da sami sebe lazemo i zavaravamo dok nam se svijet smije i sprda se sa nama.

Banjalucki Papak

Opet srpski politicari pricaju bajke- to im je izgleda u genima od prije stotina godina. Bez ulaska u NATO nema ulaska u EU, a to znaci nema ni novaca ni investicija. Mozda jos ima budala koji vole da jedu koru i travu umjesto prave hrane, a takvi su u manjini, bas kao i oni sto vole Radovana i Mladica. Srpski mladi ljudi zele u Evropu i da zive kao ljudi. Proslost je za zaostale papke koji o zivotu i svijetu nemaju pojma.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije