BiH

Stigli rezultati uzorkovanog kiseonika, Višković najavio krivične prijave

Stigli rezultati uzorkovanog kiseonika, Višković najavio krivične prijave
Foto: Printskrin/RTRS | Stigli rezultati uzorkovanog kiseonika iz UKC RS

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio je da je kiseonik ispravan.

"Referentna ustanova je izvršila analizu kiseonika. Uzorak koji je uzet je pokazao da je čistoća kiseonika sa jedne lokacije 99,90, a sa druge 99,92. Ovo u prevodu znači da je puno bolje nego što je Zakonom propisano", istakao je Višković.

Dodaje da će Vlada RS pripremiti u narednim danima krivične prijave protiv svih onih koji su prouzrokovali štetu zdravstvenom sistemu i ljudima koji su tokom tzv. afere koristili kiseonik koji su imali određene probleme.

"Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi. Unošenje panike među građane je kažnjivo. Iskoristićemo sva zakonska rješenja. Ne samo krivične prijave, nego ćemo podnijeti zahtjeve i za nadoknadu štete koja je pričinjena zdravstvenom sistemu, građanima i Republici Srpskoj", rekao je Višković.

Kaže da svoj nerad, svoju neodgovornost oni koji su pokrenuli priču o kiseoniku, žele prebaciti na nekog drugog.

"Ponavljaću dok sjedim na ovoj poziciji. Radite samo svoj posao ili ako ste nesposobni, uzmite kapute i idite svojim kućama. Agencija za lijekove BiH je odgovorna za kvalitet lijekova koji su na tržištu BiH, pa time i Republike Srpske. Zašto prebacujete svoju odgovornost na direktore zdravstvenih ustanova, Vladu RS i Premijera i Republiku Srpsku. Ovim se opet pokazuje da je Bosna i Hercegovina samo opterećenje Srpskoj. Dozvolite da napravimo Agenciju za lijekove RS i mi ćemo ovo rješiti tokom jednog dana. Kako mislite da poslije vaših sankcija, rješenja, zabrana, Republika Srpska obezbijedi kiseonik za svoje pacijente ili vas to ne zanima. Ja vam kažem, moraće vas zanimati, a mi ćemo naći način da obezbijedimo kiseonik", istakao je Višković.

Pitao je da li su željeli da naprave još jedan slučaj iz devedesetih kada je bilo zabranjeno da koriste kiseonik.

"To vam neće dozvoliti Vlada RS i institucije. Ja odgovorno tvrdim iza svoje izgovorene riječi. Iskoristiću sve kao čovjek da se sa ovom lažnom tzv. aferom", kazao je Višković.

Rekao je da će se boriti, ali ne lažima nego dokazima.

"Ja znam da će biti onih koji ne vjeruju ove nalaze. Izvolite, uzorkujte sami, nađite sami laboratoriju. Isto tako pozivam i Agenciju za lijekove BiH da me demantuju. Kada je mogla Vlada RS da nađe referentnu laboratoriju, onda mogu i ti koji su ovo uzrokovali. Sram vas bilo, zašto primate platu. To su ljekari koji sjede u Agenciji. Gdje vam je obraz i gdje vam je struka", rekao je Višković. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije