BiH

Pratite nas na Google news

Stranci stišću zbog Krivičnog zakona

Stranci stišću zbog Krivičnog zakona
Foto: N.N. | Stranci stišću zbog Krivičnog zakona
Dejan Šajinović

BANJALUKA, SARAJEVO - Sjednica Doma naroda BiH krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, posljednja je šansa da prije izbora budu usvojene izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH, koji treba uskladiti s odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine, upozoravaju predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Istovremeno, kako upozoravaju u Delegaciji EU u Sarajevu, BiH neće moći napredovati na putu ka EU ako ovo pitanje ne bude riješeno na zadovoljavajući način.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je prošle godine osporio određene odredbe pomenutog zakona zbog nepreciznosti i nejasnih definicija koje se, između ostalog, odnose na pravo svjedoka da ne odgovara na pitanja tokom krivičnog postupka koja bi njega mogla teretiti, kao i nedovoljno jasne definicije do koje mjere tužioci u postupku mogu davati imunitet svjedocima pokajnicima prilikom krivičnog postupka, a da ne budu prekršene evropske norme o ljudskim pravima. Pravni stručnjaci upozoravaju da se neusvajanjem izmjena koje bi ova pitanja jasno definisala stvara pravni vakuum, odnosno omogućava počiniocima krivičnih djela, posebno djela političke korupcije, da za njih zbog zakonskih nedorečenosti nikad ne odgovaraju.

Kako ističu u Delegaciji EU, usvajanje izmjena u skladu s odlukama Ustavnog suda bi jačalo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a istovremeno bi štitilo ljudska prava građana.

"Dom naroda BiH bi trebalo da održi još jednu sjednicu krajem avgusta ili početkom septembra, što predstavlja posljednju šansu za političke stranke da napokon preuzmu odgovornost i ispune obavezu koju je Ustavni sud BiH postavio pred Parlamentarnu skupštinu BiH, prije predstojećih opštih izbora 2018. godine", upozoravaju oni. Dodali su da se EU nada da ova šansa neće biti propuštena i poziva delegate da što prije usvoje konačne izmjene te da tako, kako ističu, pokažu svoju opredijeljenost da djeluju kao vjerodostojan partner EU i njenih država članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne bezbjednosti u BiH i šire.

"Ovo je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i takođe će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", istakli su oni.

U Misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH takođe pozivaju na hitno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, koje su usklađene s međunarodnim standardima.

"Dužnost je zakonodavnih organa na državnom nivou i nivou entiteta da donesu izmjene kojima se pojašnjava sadržaj i bolje definiše obim primjene spornih odredaba. U tom smislu, Misija smatra da je zakonodavnim izmjenama potrebno postići odgovarajuću ravnotežu između prava pojedinca i ciljeva sistema krivičnog pravosuđa. Bez efikasnog zakona, koji je u dovoljnoj mjeri precizan i predvidiv, ne može biti ni borbe protiv teških krivičnih djela, kao što su terorizam, korupcija i organizovani kriminal", upozorili su oni.

I u OHR-u takođe ističu da se pomenute dopune i izmjene moraju hitno usvojiti.

"Stav Kancelarije visokog predstavnika, kao i šire međunarodne zajednice, o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH je dobro poznat. Više puta je u javnosti isticana neodložnost usvajanja izmjena u skladu s međunarodnim standarima, kao i odgovornost bh. političara u vezi s ovim pitanjem", naveli su oni.

U jednom od najoštrijih saopštenja za javnost, predstavnici ovih misija i nekoliko ambasada u BiH su upozorili da bi neusvajanje ovih izmjena stranke koje bi tako djelovale direktno dovelo u vezu s opstrukcijom pravnog poretka i borbe protiv kriminala, korupcije i terorizma u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije