BiH

Pratite nas na Google news

Stranke love glasove po inostranstvu

Stranke love glasove po inostranstvu
Foto: Ilustracija | Stranke love glasove po inostranstvu
Sanja Čakarević

DOBOJ - Umjesto u Doboju, Tesliću, Petrovu ili Stanarima, mnogi ovdašnji kandidati na oktobarskim izborima u potragu za glasovima su odavno krenuli iz Njemačke, Austrije, Švedske i Norveške, kako bi među bh. dijasporom našli dovoljno glasačkih listića za prolazak u poslaničke klupe.

Ovog oktobra rekordan broj političkih subjekta će u Doboju učestvovati na izborima - 34 stranke, 23 nezavisna kandidata i šest koalicija, što je mnoge natjeralo da u zemljama Evropske unije tragaju za glasovima.

Mihnet Okić, predsjednik dobojskog odbora SDA i kandidat za poslanika u bh. Parlamentu, kaže da je ta stranka dosta radila na registraciji birača u inostranstvu te očekuju značajnu podršku dijaspore.

"Mnogo je Dobojlija u inostranstvu, ali veliki broj njih nije aktivan i mi sve činimo da to popravimo. Veću zastupljenost svakako daju druge regije u dijaspori, ali mi smo napravili iskorak i računamo na značajnu podršku ovog puta, najveću dosad iz dijaspore što se tiče Dobojlija", navodi Okić.

On dodaje da su, osim stranke, na mobilizaciji potencijalnih glasača u dijaspori radile i nevladine organizacije, odnosno fondacije, a najveću ulogu u tom poslu je odigrala "Mreža Bošnjaka".

Svaki glas je važan i nije bitno da li je iz inostranstva ili iz BiH, smatra Simuna Žakula, nosilac liste koalicije Napredna Srpska - NDP u Izbornoj jedinici 5 za Narodnu skupštinu RS, ali sumnja u motivisanost ljudi.

"Stičem utisak da one koji su odavde otišli iz nezadovoljstva, zbog loših prilika života, zbog lošeg standarda, nezaposlenosti prvenstveno, čitajući komentare na društvenim mrežama, to apsolutno više i ne zanima jer da su htjeli da se za nešto bore i da ostanu ovdje - oni bi to učinili, bili bi tu, izašli bi ovdje na izbore", izjavila je Žakula te dodala da mlade pogotovo ne zanima ko će biti predsjednik, potpredsjednik, poslanik.

Dok u Naprednoj Srpskoj ne očekuju previše od bh. Dijaspore, u koaliciji sedam partija Proevropski blok, koju predvodi SDP BiH, već su napravili kalkulaciju i barataju brojem sigurnih glasova "gastarbajtera".

"Mi smo dosta radili na preregistraciji birača i radimo to svake godine, tako da očekujemo zaista iz dijaspore jedan dobar 'špric'. Možda 10 do 20 posto od ukupnog broja glasova ćemo dobiti iz dijaspore. Hrvatska stranka je zaista odradila dosta posla na preregistraciji birača", kazao je Enes Suljkanović, nosilac liste Proevropskog bloka za Narodnu skupštinu RS iz Izborne jedinice 5.

U Gradskoj izbornoj komisiji Doboj bilježe rast broja birača za oktobarske izbore, ali napominju da aktivan način njihove registracije ne garantuje strankama sigurne glasače i sigurne glasove.

"Svi oni koji izvade ličnu kartu automatski se upisuju u centralni birački spisak. Međutim, to ne znači da će ta lica biti sutra i glasači... I isto tako, ne znači da su ta lica upisana kao stanovnici BiH", naveo je Nenad Paleksić, predsjednik dobojske GIK.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije