BiH

Stranke sjedaju za sto: Mogući razgovori u vezi s formiranjem vlasti

Stranke sjedaju za sto: Mogući razgovori u vezi s formiranjem vlasti
Foto: N.N. | Stranke sjedaju za sto: Mogući razgovori u vezi s formiranjem vlasti

SARAJEVO - U SNSD-u i SDA uvjeravaju da su u narednim danima mogući razgovori u vezi s formiranjem vlasti.

Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, vjeruje da su određeni politički zahtjevi koje je SDA iznijela u javnost protiv te stranke i protiv ukupnih odnosa u BiH.

"Ipak, razgovaraće se, vidjećemo kada, ali ono što je važno je da dva člana Predsjedništva BiH (Željko Komšić i Šefik Džaferović) moraju da deblokiraju izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara. Očekujem da će se voditi politički dijalog kako bi Predsjedništvo u skladu sa zakonom i Ustavom pristupilo i imenovalo predsjedavajućeg Savjeta ministara", naglasio je Košarac i podvukao da je SNSD stranka koja je osvojila najveći broj glasova u RS i najveći broj mandata u Predstavničkom domu BiH, kao i u Domu naroda BiH, te da ima i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"To je naš potencijal, koji nam daje za pravo da tvrdimo da je neophodno konstituisati zajednički nivo vlasti, a prije svega izvršne organe", naglasio je on.

Dodaje da je odugovlačenje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara kršenje zakona, te da je to nedopustivo. Ističe da se vidi da postoje različite vrste ultimatuma i ucjena, ali da se s druge strane vidjelo šta misli Brisel i da je konstituisanje vlasti nešto što je neophodno i što se mora uraditi.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, istakao je kako je SDA još otvorena za saradnju s "bh. blokom".

"Voljeli bismo da to bude jedna snažna koalicija, pogotovo na federalnom i državnom nivou. Međutim, ako bude ovoliko odugovlačenja i, rekao bih, političkog iznurivanja, SDA će u ovim danima donijeti konačnu odluku s onima s kojima možemo napraviti parlamentarnu većinu u nekim kantonima, pogotovo na federalnom i državnom nivou, i pokrenut ćemo konstituisanje vlasti", najavio je Osmanović.

U međuvremenu je zasjedalo i Predsjedništvo SDA, koje je zaključilo da je potrebno ubrzati proces pregovaranja kako bi se što prije formirale vlade na svim nivoima.

"Vlade treba da predvode stranke koje su pobijedile na izborima i koje predstavljaju pretežnu volju birača", stoji u jednom zaključku Predsjedništva SDA. Kako nezvanično saznajemo, sjednica "bh. bloka", na kojoj bi trebalo da se razgovara o mogućim koalicijama, biće održana sljedeće sedmice.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, kazao je da ne zna kada će biti održan sastanak stranaka koje su u "bh. bloku".

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je "Nezavisnim" da bi iduće sedmice mogla biti zakazana sjednica ove institucije, na čijem dnevnom redu bi se našlo imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije