BiH

Pratite nas na Google news

Stranke za kampanju potrošile skoro 10 miliona maraka, SDS prekoračio zakonski limit

Stranke za kampanju potrošile skoro 10 miliona maraka, SDS prekoračio zakonski limit
Foto: N.N. | Stranke za kampanju potrošile skoro 10 miliona maraka, SDS prekoračio zakonski limit
N.N.

Stranke i nezavisni kandidati za predizborne aktivnosti utrošili su blizu 10 miliona maraka, podaci su Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Ali, riječ je o djelimičnim podacima, s obzirom na to da izvještaje nije podnijelo još dvanaest političkih subjekata i 19 kandidata koji su izašli na izbore, tako da će konačni zbir biti znatno veći.

Stranke koje su u zakonskom roku podnijele finansijske izvještaje Centralnoj izbornoj komisiji potrošile su za kampanju 9,5 miliona maraka. Nezavisni kandidati - blizu 10 hiljada maraka.

Uz napomenu da podaci za veći broj i stranaka i kandidata još nisu obznanjeni, izvještaje nisu dostavili u propisanom roku, a pojedini su trošili i više od dozvoljenog.

Na osnovu dostupnih podataka, Srpska demokratska stranka (SDS) prekoračila je zakonski limit za nešto više od 163 hiljade maraka.

Stranke i kandidati su trošile najviše na sljedeće:

  • Propaganda, gotovo 2,5 miliona maraka;
  • Štampanje predizbornih oglasa, proglasa, saopštenja u javnim glasilima, 2,4 miliona maraka;
  • Troškovi organizacija i održavanja predizbornih skupova , 1,5 miliona maraka;
  • Troškovi plakatiranja, 1,4 miliona maraka;
  • Troškovi štampanja, umnožavanja i slanja predizbornog materijala biračima, 970 hiljada maraka;
  • Troškovi štampanja plakata, 677 hiljada maraka;

Stranke i kandidati su najviše novca za finansiranje prikupile kroz priloge fizičkih lica, gotovo tri miliona maraka, od članarina oko milion, a najviše, gotovo 11 miliona iz budžeta.

"Tako da svaki put kad se kaže da nema dovoljno novca za bolje zdravstvo, da nema dovoljno novca za bolje školstvo, da nema dovoljno novca da se neka elementarna socijalna prava ispune na način koji će ljudima omogućiti dostojanstvenu egzisteniciju, treba se sjetiti da se i političke stranke finansiraju iz državnog budžeta", istakla je Nedžma Džananović Miraščija, profesorica na FPN u Sarajevu.

Za finansiranje troškova izbornih kampanja, od 2006. do danas, stranke i kandidati potrošili su oko 60 miliona maraka, prema podacima Centralne izborne komisije, i prema onome što su prikazali u izvještajima. Najviše novca utrošeno je za Opšte izbore 2010. godine, 10,5 miliona. Potom slijede Opšti izbori 2018.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije