BiH

Strik pozvala OHR da uvede sankcije ili smijeni Dodika, Kabinet predsjednika RS oštro odgovorio

Strik pozvala OHR da uvede sankcije ili smijeni Dodika, Kabinet predsjednika RS oštro odgovorio
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Strik pozvala OHR da smijeni Dodika, Kabinet predsjednika RS oštro odgovorio

BANJALUKA - Evroparlamentarka Tineke Strik pozvala je danas na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Navela je da se "ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici dešava u vrijeme kada je Milorad Dodik preduzeo nove korake za pravno otcjepljenje Republike Srpske od ostatka zemlje negiranjem odluka Ustavnog suda i podrivanjem odluka OHR-a", te da je Evropski parlament jedinstven u pozivanju na snažan odgovor međunarodne zajednice.

"Potrebno je da EU ili grupa zemalja članica usvoji sankcije kako bi se zaustavio Dodikov opasni secesionistički put i čuvala sigurnost i teritorijalni integritet BiH. Nadalje pozivam OHR, u bliskoj koordinaciji s međunarodnom zajednicom, da Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza i izjava, te da koristi Bonska ovlaštenja da ga smijeni s funkcije u slučaju da nepoštivanja (ultimatuma)", pozvala je Strik, prenosi Radio Sarajevo.

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske poručili su da je zapanjujuća drskost evropske parlamentarke Tineke Strik da uopšte pomisli da glas jednog nelegalnog i nelegitimnog stranca može biti mjerodavniji od 300.180 glasova građana Republike Srpske.

"Građani Republike Srpske su ti čije je mišljenje jedino važno, i oni su svoj stav iznijeli 2. oktobra 2022. godine jasno rekavši da žele Milorada Dodika za svog predsjednika", naglasili su iz Kabineta predsjednika Srpske reagujući na pozive Strikove upućene OHR-u da legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske da "kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza, te da ga smijeni s funkcije u slučaju nepoštivanja".

Iz Kabineta su poručili da je apsolutno nemoguće i da se kosi sa zdravim razumom i osnovnim postulatima demokratije da neizabrani stranac, koji pri tom, ni za funkciju koju priželjkuje da obavlja nema potvrdu Savjeta bezbjednosti, na bilo koji način utiče na volju građana Republike Srpske i njene izabrane predstavniike, prenosi Srna.

"Očito da evropska parlamentarka Tineke Strik nije upoznata o pravnom sistemu Republike Srpske i BiH, te da je, pretpostavićemo, u opštem neznanju dala sebi za pravo da komentariše akte donesene od najvišeg zakonodavnog organa u Srpskoj - Narodne skupštine Republike Srpske, na ovakav način, i da ih kvalifikuje kao secesionističke. Vrijeme ultimatuma je iza nas, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik neće podleći nikakvim pritiscima i prijetnjama, nastaviće da štiti interese Republike Srpske i svih njenih građana, njenu imovinu i teritoriju", poručili su iz Kabineta predsjednika Repuublike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije