BiH

Studija izvodljivosti pomaže BiH da ispuni evropske standarde

Studija izvodljivosti pomaže BiH da ispuni evropske standarde
Foto: Srna | Studija izvodljivosti pomaže BiH da ispuni evropske standarde

SARAJEVO - Program EU i Savjeta Evrope "Studija izvodljivosti za zapadni Balkan i Tursku" približava BiH i pomaže joj da ispuni evropske standarde, ta da napreduje na evropskom putu, rečeno je danas u Sarajevu, gdje se održava sastanak Upravnog odbora ovog programa.

Šef Kancelarija Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek pojasnio je da je riječ o programu čiji je budžet 25.000.000 evra, od čega se 20.000.000 evra odnosi na sredstva Unija, a 5.000.000 evra Savjeta Evrope. 

Prema njegovim riječima, program ima četiri projekata od kojih dva teku od 2016. godine i odnose na prava zatorenika i pritvorenika, te projekat - program za izgradnju kapaciteta institucija ombudsmana za borbu protiv diskriminacije. 

"Dva nova projekta odnose se na kvalitetno obrazovanje u multietničkim društvima, te na prava nacionalnih manjina", rekao je Štefanek prije sastanka, te izrazio zadovoljstvo implementacijom svih projekata. 

Rukovodilac za saradnju u Delegaciji EU u BiH Malvin Asin rekao je da su ljudska prava i borba protiv diskriminacije značajne teme za evropske integracije, te dodao da je ova studija izvodljivosti pokazala dodatnu vrijednost. 

"U praktičnom smislu ovaj program EU i Savjeta Evrope fokusirao se, s jedne strane, na instituciju ombudsmana, odnosno izgradnje njenih kapaciteta, za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje", naglasio je Asin. 

Prema njegovim riječima, omogućena je razmjena iskustava u regionu kako bi se proširili evropski standardi u borbi protiv diskriminacije i njenom sprečavanju. 

Asin je dodao da je u području zatvora i krivične politike sprovedena obimna obuka, a formirani su i timovi za obuku koje čine zaposleni u agencijama za sprovođenje zakona i oni su akreditovani za obuke o ljudskim pravima, u skladu sa standardima Unije. 

On je rekao da će EU i Savjet Evrope nastaviti da podržavaju BiH u ovim aktivnosti koji proizvode konkretne rezultate u području pravosuđa, sprovođenja zakona, zaštite ljudskih, socijalnih i manjinskih prava. 

Rukovodilac Odsjeka za programe pri Direktoratu za programe Savjeta Evrope Pilar Morales rekla je da se, zahvaljujući stalnom i konstruktivnom dijalogu i razmjeni sa svim akterima i partnerima, ovaj program pobrinuo da se prioritetne potrebe zemalja korisnika stalno drže u prvom planu. 

"To znači i pokretanje novih akcija početkom ove godine u području kvalitetnog obrazovanja u multietničkim društvima i u području zaštite nacionalnih manjina", pojasnila je Moralesova. 

Prema njenim riječima, rezultati rada Upravnog odbora biće korisni i za planiranje nastavka studije izvodljivosti u sljedeće dvije godine, a takođe će biti ključne i za akcioni plan za BiH Savjeta Evrope za predstojeći period. 

"Akcioni plan će obuhvatiti prioritetna područja koja su usaglašena između BiH i Savjeta Evrope. On će uzeti u obzir i strategiju EU za zapadni Balkan i na taj način će se definisati prioritetne akcije za sljedeću fazu ovog programa, za narednu godinu. Reforme će se fokusirati na vladavinu prava, ljudska prava i dobro upravljanje u BiH", istakla je Morales. 

Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH za multilateralne odnose Almir Šahović rekao je da je ovaj program izuzetno značajan za BiH jer je koncentrisan na one oblasti koje su u ovom momentu važne i u procesu približavanja zemlje EU, preciznije oblast vladavine prava. 

On je ponovio da je ovaj zajednički program EU i Savjeta Evrope koncentrisan na vladavinu prava generalno, ali sa akcentom na borbu protiv diskriminacije, poboljšanja zatvorskog sistema, približavanja standardima Unije, te nastavak borbe protiv govora mržnje. 

Šahović je izrazio uvjerenje da će implementacija programa dovoljno pomoći BiH za ubrzanje prihvatanja "aki komunitera", što je izuzetno važan elemenat na njenom evropskom putu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije