BiH

Subotić: Mladić je ograničen, nije priznavao vrhovnu komandu Karadžića

Subotić: Mladić je ograničen, nije priznavao vrhovnu komandu Karadžića
Subotić: Mladić je ograničen, nije priznavao vrhovnu komandu Karadžića

HAG - Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, penzionisani general Vojske Republike Srpske Bogdan Subotić izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je optužba da je VRS u julu 1995. počinila genocid nad 7.000 srebreničkih Muslimana "više od 50 odsto prevara".

Subotić je u to vrijeme bio Karadžićev savjetnik, a prethodno glavni inspektor VRS (1993-94) i ministar odbrane RS (1992-93).

"Ne bih mogao reći da je potpuno da je prevara, ali više od 50 odsto jeste prevara... Ja to ne mogu dokazati", rekao je Subotić.

Prije toga, Subotić je, međutim, posvjedočio da je, poslije zauzimanja Srebrenice, bilo zločina i da je general Mladić otišao dalje od onoga što je očekivalo političko vođstvo, odnosno da enklavu stavi pod srpsku kontrolu.

"To je ono što se desilo kad je zauzeta Srebrenica... To je on prekršio, dozvolio... Ne znam ja ko je dozvolio da se prave zločini. Vrhovna komanda nije. Da li je to dozvolio Mladić, da li je to dozvolio... ili je Erdemovićeva grupa to sama uradila, plaćenici, to se ne zna i nije još utvrđeno", rekao je Subotić.

Karadžić, kako je svjedok kazao, "nije imao nikakve informacije o bilo kakvim zločinima u Srebrenici".

Erdemović, koji je u julu 1995, bio pripadnik 10. diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS, 1996. je priznao da je učestvovao u strijeljanju zarobljenih Muslimana na farmi Branjevo kod Zvornika. Po optužnici i ranijim presudama, na toj farmi su, 14. jula 1995, srpske snage strijeljale više od 1.000 Muslimana.

Komandanta VRS, generala Mladića, svjedok je nazvao "netrpeljivim", "svojeglavim", "tvrdoglavim", "ograničenim" i "opsjednutim sobom". Slični su, po svjedoku, bili i članovi Glavnog štaba VRS. On je kazao i da se nije slagao s načinom na koji je Mladić vodio vojsku.

Između Mladića i njegovog štaba, s jedne, i Karadžića, kao vrhovnog komandanta, s druge strane, vladalo je "veliko nepovjerenje", rekao je Subotić. Mladić i vojnici željeli su "vojnu pobjedu", a Karadžić i političko vođstvo obustavu rata i "rezultate kroz pregovore".

U pokušaju da "umanji Karadžićeva dostignuća", Mladić mu je poturao "potpuno lažne informacije o svom radu i djelovanju". Javno je govorio i da "Karadžić nije njegov vrhovni komandant" i da "ne priznaje njegove odluke", tvrdio je Subotić.

Karadžić je, po svjedokovim riječima, u ljeto 1995. pokušao da smijeni Mladića, ali ta odluka nije sprovedena zbog otpora GŠ VRS.

Subotić je negirao da je Karadžić ikada naredio ubistva, protjerivanje, pljačku i druge zločine, ni granatiranje Sarajeva. Kao glavni inspektor VRS, kako je kazao, on nikada nije vidio nikakav dokument da je ta vojska počinila zlodjela.

Svjedok je tvrdio i da je"Mladić sa Igmana mogao da zauzme Sarajevo", ali da ga je Karadžić u tome spriječio.

"Mnogo puta je Karadžić - radi mira i opstanka i Muslimana i Srba i BiH - s vojnog aspekta napravio grešku, a s ljudskog stanovništa je odlično uradio", ocijenio je Subotić.

Iskaz na suđenju Karadžiću, general Subotić nastaviće sutra. Karadžić, kome je danas 68. rođendan, optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije