BiH

Subvencije za "Aerodrome" i "Željeznice" liježu, rezultati mršavi

Subvencije za "Aerodrome" i "Željeznice" liježu, rezultati mršavi
Foto: N.N. | Subvencije za 'Aerodrome' i 'Željeznice' liježu, rezultati mršavi

BANJALUKA - Vlada RS odobrila je subvencije za "Željeznice RS" i za "Aerodrome RS" u ukupnom iznosu od 26,9 miliona KM, od čega 25 miliona otpada na "Željeznice".

Podsjećanja radi, "Željeznice" su trenutno u procesu restrukturiranja uz učešće Svjetske banke (SB), koja, kako smo pisali, vidi budućnost u teretnom dijelu saobraćaja, ali je izrazila ozbiljne rezerve prema perspektivi putničkog saobraćaja.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS ističu da će iznos za "Željeznice" biti namijenjen za finansiranje željezničke infrastrukture i za sufinansiranje putničkog saobraćaja.

Za sufinansiranje putničkog saobraćaja ŽRS građani RS će ove godine izbrojati 7,42 miliona maraka.

Dok "Željeznice", ili makar njihov teretni dio, ostvaruju kakav-takav uspjeh, "Aerodrom Banjaluka" i dalje grca u gubicima, a svake godine svjedočili smo obećanjima da će biti uspostavljena saradnja sa novim avio-operaterima.

Što se tiče "Aerodroma", u Ministarstvu kažu da je subvencija namijenjena za obezbjeđenje redovnog poslovanja i održavanje vazdušnog saobraćaja.

Iz dokumenata za Skupštinu akcionara, koji su ovih dana postavljeni na sajt ovog aerodroma, vidljivo je da do 2020. godine planiraju uvođenje letova nekoliko niskobudžetnih kompanija, bez navođenja konkretnih operatera.

Prema dostupnim materijalima, u 2020. planiraju ostvariti ukupno 2.524 leta i opslužiti 180.648 putnika. Prema tom planu, na niskobudžetne kompanije bi mjesečno otpalo po 70 letova u novembru i decembru 2019. i po 112 letova 2020. godine, te po 17 letova za sve ostale mjesece u 2019. i po 70 letova za ostale mjesece u 2020. godini.

Međutim, kada se detaljnije pogledaju planovi po prihodima za taj isti period, moglo bi se zaključiti da na "Aerodromima" nemaju mnogo povjerenja u realizaciju ovakvih planova.

Tako, na primjer, u stavci prihoda za aerodromski restoran, u 2020. godini planiraju da će imati povećanje prihoda za 60 odsto u odnosu na sadašnji nivo, što nije u potpunosti srazmjerno broju očekivanih putnika, koji bi bio povećan za čak 10 puta. Osim toga, recimo, za tečnost za odleđivanje aviona u 2020. planiraju isti nivo troškova kao danas, iako bi planirani avioni imali kapacitet od 170 putnika, što znači da bi se radilo o značajno većim letjelicama, iz čega bi se mogli očekivati i veći troškovi na ovoj stavci.

To potvrđuju i navodi u izvještaju, u kojem se priznaje da u naznačenom periodu ne očekuju povećanje profitabilnosti uprkos povećanju prometa.

"Prihodi od uvođenja saobraćaja Low Cost Carriera ostvarivali bi se u 2019. i 2020. godini, ali bi isti bili niži od rashoda koje bismo imali u prvim godinama poslovanja, a koji su vezani za materijalno i kadrovsko osposobljavanje za opsluživanje širokotrupnih aviona i značajno većeg broja putnika po jednom letu", navodi se u izvještaju.

Detaljnijih informacija, međutim, nema, iz kojih bismo mogli vidjeti na kojim pozicijama im nedostaju kadrovi i koje su nove potrebe zbog uvođenja novih linija.

Prema izvještaju, na aerodromu po pravilniku treba da radi ukupno 160 radnika, međutim s obzirom na to da se radi o sistematizaciji iz 2016. godine, nije jasno da li je uzeta u obzir mogućnost za uspostavljanje dodatnih letova.

Napominjemo da 1,9 miliona maraka poreskih obveznika učestvuje u 64 odsto ukupno planiranog prihoda "Aerodroma" u 2018. godini.

O "Aerodromu Trebinje" nema novih informacija. Iz Službe za odnose s javnošću ovog aerodroma nije stigao odgovor na naša pitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije