BiH

Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Jošanici

Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Jošanici
Foto: Nezavisne/arhiva | Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Jošanici

SARAJEVO - Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika Armije RBiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva su naveli da će se žaliti na ovu odluku Suda koji im je za to odredio rok od 24 časa.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni., prenosi Srna

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Na optućnici su bili su Ferid Buljubašić (70), rođen u Foči, Ahmet Sejdić Ahmet (63) rođen u Višegradu, Rašid Sobo (58) rođen u Foči, Šefko Glušac (62) rođen u Foči, Zakir Jamak (54) rođen u Višegradu, Bahrudin Muhić zvani Bane (59), rođen u Višegradu, Adem Fehrić (61) rođen u Višegradu, Mustafa Poljo zvani Musa (58/) rođen u Višegradu, Enver Kustura zvani Pena (56) rođen u Višegradu, Muhamed Liska (50) rođen u Višegradu, Sakib Čakar (66) rođen u Višegradu, Izet Sejdić (67)  rođen u Višegradu i Munir Nalo (53) rođen u Višegradu. 

Sve sudije iz reda srpskog naroda treba da napuste Sud BiH ako ne prihvati žalbu Tužilaštva na odbijanje optužnice za ratni zločin nad Srbima u Jošanici, jer će u suprotnom biti saučesnici u amnestiranju zločinaca, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

"Ovo je crvena linija preko koje nećemo preći. Ukoliko ne bude prihvaćena žalba koju će, nadam se, Tužilaštvo uložiti, javno tražimo od svih sudija iz reda srpskog naroda da napuste ovaj sud, jer ako ostanu i oni će za nas biti saučesnici u amnestiranju ovih i ovakvih zločinaca", rekao je Kojić Srni.

Kojić je istakao da Republika Srpska poslije ovoga mora krenuti u svoju samostalnost jer sa ovakvim sudstvom, sa Institutom za traženje nestalih, ovdje nema perspektivu.

"Mi smo u BiH ugroženi i to je svakim danom sve očiglednije", naglasio je Kojić.

On je ukazao i da se opet pokazalo da je BiH zemlja apsurda budući da se prvo iz federalnih medija saznaje da je Sud BiH odbio optužnicu za ratne zločine nad Srbima iz Jošanice.

"Ponovo se pokazalo da je ovaj Sud kasapnica za Srbe, kasapnica za istinu o stradanju Srba i oružje protiv srpskih žrtava. Da li je moguće da se slučaj `Jošanica` dovodi u pitanje? Ko se to drznuo da odbije optužnicu za jedan od najvećih zločina nad Srbima u prethodnom ratu?", upitao je Kojić.

Kojić je naveo da je upozoravao da će se i ovaj proces završiti kao i slučaj "Orić", "Dudaković" i ostali u kojima se amnestiraju krvnici i ubice srpske nejači.

"Nećemo dozvoliti da i ovo zvjerstvo prođe nekažnjeno, nećemo dozvoliti da Komšićeve i Bećirevićeve kvalifikacije žrtava Jošanice kao agresora budu važnije od pravde po kojoj kasapi BiH pravosuđa moraju početi da rade. Poručujemo BiH pravosuđu da ili će ovi zločinci biti optuženi i osuđeni ili ovog suda više neće biti", zaključio je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije