BiH

Sud BiH odbio pritvor za Ružnića

Sud BiH odbio pritvor za Ružnića
Foto: N.N. | Sud BiH odbio pritvor za Ružnića
Goran Lajić

SARAJEVO - Sud BiH danas je donio rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritovra osumnjičenom Hasanu Ružniću, koji je u okviru predmeta "Atif Dudaković i drugi" osumnjičen za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji "Sana 95" tokom 1995. godine.

Osumnjičenom se izriču mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, obaveza javljanja nadležnom organu, odnosno Policijskoj stanici Bihać dva puta sedmično i zabrana sastajanja s određenim osobama, tj. kontaktiranje s bivšim oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju "Sana 95", uključujući i približavanje istima na udaljenost od 100 metara, saopšteno je iz Suda BiH.

O izvršenju izrečenih mjera brinuće se pripadnici nadležnih policijskih stanica, odnosno PS Bihać, a osumnjičeni je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši izrečene obaveze. 

Ružnić je u srijedu predat Sudskoj policiji BiH na granici između BiH i Hrvatske, nakon čega je transportovan u Sarajevo, gdje ga je ispitao postupajući tužilac. Osumnjičeni je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, uhapšen na području Hrvatske 29. jula.

Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi istragu protiv Ružnića, koji je osumnjičen da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa Armije RBiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. go-dine. Ružnić je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu "Atif Dudaković i drugi", a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije