BiH

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika
Foto: Dražan Pozderović / Arhiva | Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske, potvrđeno je za "Nezavisne novine".

Tužilaštvo BiH, optužnicu  protiv Dodika i Lukića, podiglo je 11. avgusta i oni se terete za krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. Tu optužnicu Sud BiH 18. avgusta je vratio na doradu, a u međuvremenu Dodikova odbrana tražila je izuzeće sudije Jasmine Ćosić – Dedović, ali taj zahtjev je odbijen. 

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH. Taj član Krivičnog zakona BiH, upravo je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i te njegove izmjene nisu objavljenje u "Službenom glasniku Republike Srpske".

"Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", glasi navedeni član zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije