BiH

Podignuta optužnica protiv Vojina Pavlovića

Podignuta optužnica protiv Vojina Pavlovića
Foto: Srna | Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Vojina Pavlovića

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv predsjednika "Istočne alternative" Vojina Pavlovića zbog, kako se navodi, "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz Krivičnog zakona BiH" tako što je prošle godine na području Srebrenice i Bratunca, "isticao plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravsnažnim presudama Haškog tribunala i Suda BiH".

Iz Tužilaštva BiH navode da terete Pavlovića da je u junu pa do 12. jula prošle godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije bošnjačkim žrtvama iz Srebrenice, kako se tvrdi, "odobravao izvršenje krivičnog djela genocid".

U optužnici se navodi da je Pavlović to činio organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu držao govor, prenosi Srna.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko je 23. jul 2021. godine nametnuo izmjene u Krivični zakonika BiH, kojima se "zabranjuje i kažnjava negiranje genocida".

Sud BiH potvrdilo je krajem januara protiv Pavlovića i drugu optužnicu jer je

10. marta prošle godine postavio transparent putem kojeg je čestitao rođendan bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i aktuelnom predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, čime je, kako se navodi "izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije