BiH

Sud BiH potvrdio uređenu opužnicu za zločine u Jošanici

Sud BiH potvrdio uređenu opužnicu za zločine u Jošanici
Foto: Arhiva | Sud BiH potvrdio uređenu opužnicu za zločine u Jošanici

SARAJEVO - Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu za zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče, potvrđeno je Srni u pravosudnim institucijama BiH.

Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je u roku od 24 sata uložilo žalbu na odluku Suda BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je ranije Srni da je žalba opširna i da pobija navode iz odluke Suda.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece. Najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa djevojčica od dvije godine", saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Jamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/. 

Podsjećamo, juče je zbog toga što je Sud BiH odbio optužnicu iz Republike Srpske uslijedile brojne reakcije i negodovanja zbog ovake odluke.

Tako je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, istakao je da je ovo očekivana odluka Suda BiH, jer su pravosudne institucije BiH pod stalnim pritiskom iz Sarajeva.

Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, rekao je da je odbacivanje optužnice pokazatelj da se žele zaustaviti svi procesi koji treba da osude odgovorne za ubijanje Srba.

Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, kazala je da je ovo sramna, bezobrazna i dvolična odluka Suda BiH.

Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kazao je da sve sudije iz reda srpskog naroda treba da napuste Sud BiH ako se ne prihvati žalba Tužilaštva BiH.

Božica Živković Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, rekla je da odbijanje optužnice samo potvrđuje nepravdu u radu Suda BiH, te da se sprovode fašističke ideje nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije