BiH

Sud odbio zahtjev tužilaštva, novo vijeće odlučuje o Mladiću

Sud odbio zahtjev tužilaštva, novo vijeće odlučuje o Mladiću
Foto: Ilustracija | Sud odbio zahtjev tužilaštva, novo vijeće odlučuje o Mladiću

HAG - Sudija Džozef E. Čiondo Masanče odbio je danas kao neosnovan zahtjev haškog tužilaštva koje je tražilo da se poništi odluka o izuzeću trojice sudija iz apelacionog vijeća u procesu protiv generala Ratka Mladića.

U svojoj odluci koju je danas objavio Mehanizam krivičnih sudova u Hagu, sudija Masanče je naveo da zahtjevu tužilaštva nedostaju legalni (zakonski) osnovi, imajući u vidu da statut Mehanizma ne dozvoljava žalbe na odluke predsjednika Mehanizma ili tročlanog sudskog vijeća.

U pitanju je nedavna odluka kojom je sudija Žan Klod Antoaneti usvojio argumente Mladićeve odbrane da bi sudije Teodor Meron, Karmel Ađijus i Liju Daćun mogle da budu pristrasne prilikom odlučivanja o žalbi Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, jer su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unaprijed utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Antoanetijeva odluka suprotna sudskoj praksi i tražilo da predsjednik Mehanizma sudija Meron imenuje tročlano sudsko vijeće koje će ponovo odlučivati o Mladićevom zahtjevu za izuzeće.

Sudija Adijus predsjedavao je vijećem tribunala koje je izreklo osudujuću presudu grupi oficira VRS predvo]enih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog Srebrenice.

Sudija Meron predsjedavao je žalbenim vijećem tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osudujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici, kao i žalbenim vijećem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Meron je bio dugogodišnji predsjednik tribunala, a sada je predsjednik rezidualnog Mehanizma, pravnog nasljednika Tribunala.

Umjesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono vijeće postavio sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osudujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imale iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudile za zlodjela u Ruandi, prenijeli su mediji.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor u novembru prošle godine pred zatvaranje Tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije