BiH

Pratite nas na Google news

Suđenje Draganu Vikiću, okončano izvođenje dokaza Tužilaštva

Suđenje Draganu Vikiću, okončano izvođenje dokaza Tužilaštva
Foto: N.N. | Suđenje Draganu Vikiću, okončano izvođenje dokaza Tužilaštva
Srna

Ulaganjem preostalih materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH danas je okončalo izvođenje dokaza na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH je uložilo oko 100 dokaza, na koje su odbrane uložile prigovore, prenosi Birn.

Vikićev advokat Adna Dobojlić je na većinu dokaza uložila prigovor relevantnosti, a za dio i prigovor autentičnosti i zakonitosti.

Dobojlićeva je rekla da kod jednog broja dokaza odbrani nisu dostavljeni dokumenti iz priloga, što je tužilac Vesna Ilić negirala.

Vikićeva odbrana u svom dokaznom postupku, koje će biti nastavljeno u novembru, planira pozvati 33 svjedoka.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Prema optužnici, oni su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim tijelima još traga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije