BiH

Pratite nas na Google news

Suđenje Dudakoviću: Svjedok opisao kako je zatrpavao tijela Srba

Suđenje Dudakoviću: Svjedok opisao kako je zatrpavao tijela Srba
Foto: Nedžad Uglješa | Suđenje Dudakoviću: Svjedok opisao kako je zatrpavao tijela ubijenih Srba
Srna

SARAJEVO - U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH Mile Ribić rekao je da je tokom zarobljeništva morao da prikuplja i zatrpava tijela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu i obližnjem selu Krnjeuše.

Ovaj bivši pripadnik Vojske Republike Srpske rekao je u Sudu BiH da je sa još trojicom zarobljenika u Bosanskom Petrovcu pronašao tijela 11 srpskih civila i vojnika.

Ribić je izjavio da su prvi leš pronašli u jednoj kući kod bolnice, a ostale po dvorištima.

"Naše je bilo da ih umotamo u ćebe, nakon čega su leševi utovarani `kašikom` koja je bila na kamionu. Leševi su odvezeni u naselje Bišćani, na putu Ključ- Bihać, gdje je kod motela bila iskopana grobnica. Tu su istovareni, a mi smo ih morali lopatama zatrpati", ispričao je svjedok.

Ribić je naveo da je nakon nekoliko dana sa još pet-šest zarobljenika u Krnjeušima zakopao osam mrtvih mlađih muškaraca u uniformi Vojske Republike Srpske.

"Tijela su bila prikupljena na dva-tri mjesta, a zakopali smo ih zajedno u jednu grobnicu iznad puta koji vodi od Vrtače prema Krnjeuši", rekao je svjedok.

Na početku svjedočenja, Ribić je ispričao da su ga sa izvjesnim Zorićem i jednom ženom sa dvoje maloljetne djece 14. septembra 1995. godine zarobili muslimanski vojnici.

"Tog dana sam krenuo iz Petrovca i na putu sreo Zorića i ženu sa djecom kojima se pokvario automobil. Htio sam pomoći, kad se začula pucnjava. Krenuli smo kroz šumu i ugledali neku vojsku. Mislio sam da je naša, ali to su bili muslimanski vojnici koji su nas zaustavili, pretresli i vratilu u Petrovac. Predali su nas uniformisanim licima pred zgradom SUP-a gdje su nas popisali i odveli u stanicu. Tu sam proveo 135 dana", rekao je Ribić.

Svjedok Tužilaštva Radojka Kovačević izjavila je da do danas ne zna šta se desilo sa njenim svekrom Nikolom koji je nakon 14. septembra 1995. ostao u selu Krnjeuša, u kojem su do tada živjeli.

"Tog 14. septembra 1995. godine skoro svi su napustili selo zbog napada muslimanske vojske. Suprug i ja smo krenuli traktorom prema Bosanskom Novom i Ključu, a svekar je ostao. Od tada nemamo nikakav trag o njemu. Tražili smo ga preko Crvenog krsta, išli na prepoznavanje i ništa", izjavila je Kovačevićeva.

Ona je rekla da su neki mještani i ranije napustili selo jer se srpska vojska povukla nakon pada linije u blizini Bihaća, nakon čega je muslimanska vojska često bombardovala ovo područje.

U tom periodu, kaže, njen sin je kao pripadnik Vojske Republike Srpske bio u Banjaluci.

Ona je potvrdila da je poslije četiri i po godine, po povratku u selo u kojem i danas živi, zatekla porušenu kuću, štale i pomoćne objekte.

Optužnica protiv Dudakovića i ostalih podignuta je za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv 17. optuženog Aleta Hodžića predmet je razdvojen, nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starijeg životnog doba, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad Bošnjacima, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije