BiH

Suđenje Dudakoviću svakog ponedjeljka, datum prvog još nepoznat

Suđenje Dudakoviću svakog ponedjeljka, datum prvog još nepoznat
Foto: Nedžad Uglješa | Suđenje Dudakoviću svakog ponedjeljka, datum prvog još nepoznat

​SARAJEVO – Sudsko vijeće Suda BiH danas je odlučilo da će svakog ponedjeljka biti ročište u predmetu Atif Dudaković i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Ne zna se tačno kojeg ponedjeljka će početi suđenje, s obzirom da je jedan od optuženih, Ale Hodžić, u bolnici i nije se još nijednom pojavio na saslušanjima

Njegovom braniocu Izetu Baždareviću rečeno je da u što kraćem roku dostavi kompletnu medicinsku dokumentaciju Sudskom vijeću kako bi ono odlučilo šta i kako dalje.

U toku ovog suđenje Tužilaštvo je predložilo da se sasluša 447 svjedoka i prezentira 1105 materijalnih dokaza.

Željka Marenić, predsjednica Suda BiH, je kazala da je prema procjeni koju je napravilo Sudsko vijeće, za izvođenje svih svedoka i prezeniranje dokaza biće potrebno više od 500 sati rada, ne uzimajući u obzir unakrsno ispitivanje odbrane i svjedoke i dokaze koje će eventualno uložiti odbrana.

Od 447 svjedoko njih 16 je zaštićeno i biće šest vještaka, uglavnom mediciske struke.

Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH terete se za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za određenim brojem ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Optuženima se sudi za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a Dudaković se tereti se i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je potvrđena 24. oktobra prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije