BiH

Vijeće Haškog tribunala: Postojao genocid u Srebrenici

Vijeće Haškog tribunala: Postojao genocid u Srebrenici
Foto: Tanjug/AP | Vijeće Haškog tribunala: Postojao genocid u Srebrenici

HAG – U Haškom trubunalu u toku je izricanje presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS, optuženom za ratne zločine tokom proteklog rata u BiH.

Sudija Alfons Ori, predsjedavajući Haškog tribunala, počeo je sa sažetim čitanjem presude, a naveo je da će na kraju biti dostupna kompletna presuda.

Prva tačka optužnice - nije bilo genocida u šest opština

Vijeće je odlučilo da muslimani nisu predstavljali veliki broj stanovnika na tim prostorima, to jest mali broj Bošnjaka u cjelini, te stoga nije postojala namjera da se u potpunosti istrijebi grupa Bošnjaka u cjelini- rekao je Ori.

Ori je spomenuo i zločine u Sarajevu, poput onog gdje je snajper u trbuh pogodio muslimanku koja je hodala s djecom te potom usmrtio njenog sedmogodišnjeg sina. Te su zločine počinili pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, smatraju suci.

Vijeće je zaključilo da su pripadnici korpusa imali namjeru terorisati civilno stanovništvo Sarajeva granatiranjem i snajperskom paljbom te je utvrđeno postojanje ratnog zločina ubojstva.

Druga tačka – optužnica za genocid u Srebrenici

Ori je prešao na zaključke u vezi s tačkom optužnice za Srebrenicu počevši od naredbe Radovana Karadžića da se naprave "uslovi i besperspektivnosti za dalji opstanak civila". Prema riječima Orija, Mladić je preuzeo Karadžićevu naredbu i sproveo je u djelo.

Ori opisuje kako su muškarci i dječaci odvajani iz grupa izbjeglih muslimana iz Srebrenice, među njima i dječaci od 12 godina i stariji muškarci, koje je VRS držalo "vojno sposobnima". Muškarci su odvoženi na područje Bratunca i Zvornika gdje su sistematski ubijani. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. septembra 1995. godine.

Analizirajući postupke i namjeru počinitelja Vijeće je utvrdilo da su pripadnici VRS-a počinili zločin genocida, ubistva, progona i istrebljenja muslimana u Srebrenici.

Vijeće je utvrdilo da su pripadnici VRS-a počinili zločin otmice, tako da su zatočili više stotina pripadnika UN-a.

Mladić optužbe slušao uz osmijeh

Mladić je uz osmijeh slušao optužbe za Srebrenicu. Odmahivao je glavom kada je Veće tvrdilo da su on i Karadžić imali nameru da Srebrenicu pretvore u srpsku teritoriju.

Inače, Mladić na reveru nosi Natalijinu ramondu, a prilikom ulaska u sudnicu on se prekrstio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije