BiH

Sudovi u BiH krcati neriješnim predmetima

Sudovi u BiH krcati neriješnim predmetima
Sudovi u BiH krcati neriješnim predmetima

MOSTAR - U sudovima u cijeloj BiH ima ukupno 400.000 neriješenih predmeta, kao i 1,5 milion predmeta iz komunalnih djelatnosti, rekao je danas u Mostaru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milorad Novković.

Najviše neriješenih predmeta odnosi se na predmete iz parničnog postupka i izvršenja, a najveći broj je u nadležnosti opštinskih i osnovnih sudova, rekao je Novković novinarima nakon konferencije predsjednika sudova pod nazivom ''Smanjenje broja starih predmeta''.

Novković je rekao da problem efikasnosti pravosuđa u BiH datira od rata, "kada su svi sudovi postali neažurni". "Razlog tome je što je najveći broj sudija i tužilaca prestao da radi na svojim poslovima, jer im tadašnja materijalna situacija nije bila dobra. Određen broj njih napustio je zemlju, a najveći broj je otišao u advokate'', objasnio je Novković.

On je istakao da je i sam rat stvorio veliki broj predmeta, kao što s oni koji se odnose na vraćanje imovine.

Novković je naveo da je u prošloj godini evidentirano smanjenje starih premeta za pet odsto, te da se došlo do tačnih podataka o tome koliko ko i u kom sudu radi.

 Tako je samo šest sudova u 2011. riješilo problem sa starim predmetima, dok se 26 sudova u prošloj godini riješilo predmeta koji su bili stariji od 20 godina.

"Očekujemo da ćemo u 2012. u daleko većem procentu rješavati predmete, naročito one starije od 20 godina'', poručio je Novaković i istakao da je radi postizanja veće efikasnosti sudova i rješavanja starih predmeta oformljena komisija koja ima zadatak da iznađe rješenja u ovoj oblasti.

Vršilac dužnosti šefa Odjeljenja za pravdu, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH Una Keli istakla je da pravosuđe predstavlja osnovni stub nezavisnosti svake zemlje te da EU daje veliki značaj efikasnom i nezavisnom pravosuđu svake zemlje koja teži ka Uniji.

Keli je istakla da neriješeni predmeti predstavljaju ogroman teret za pravosuđe, ali i da je to pitanje svojstveno svim državama u procesu tranzicije.

Zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške Mariem Nekvi rekla je da Norveška pruža pomoć BiH u procesu pristupanja EU, a da je konkretna pomoć u ovom projektu 4,5 miliona evra.

U oblasti rješavanja nagomilanih problema partneri VSTS-u su Kraljevina Norveška i Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije