BiH

Šukalo: Vakcinisanje najbolja zaštita od virusa

Šukalo: Vakcinisanje najbolja zaštita od virusa
Foto: YouTube/Screenshot | Šukalo: Vakcinisanje najbolja zaštita od virusa

BANJALUKA - Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Mladen Šukalo je, povodom dolaska hladnijih dana i mogućnosti podudaranja sezonskog gripa i virusa korona, rekao da se smatra da je najbolja zaštita, mada ne stoodstotna, upravo vakcinisanje protiv bolesti kao što je grip.

"To je preporuka, posebno za osjetljive kategorije stanovništva kao što su osobe sa drugim oboljenjima, osobe umanjenog imuniteta, starija lica i zdravstveni radnici", izjavio je Šukalo Srni.

On je naveo da se osobama koje se vakcinišu protiv sezonskog gripa u ovom trenutku ne može reći koliko su zaštićene i od infekcije virusom korona.

"Niko nije pošteđen da se inficira bilo kojim od respiratornih virusa, pa je moguće da se kod iste osobe jave respiratorne infekcije sa više različitih virusa i u nekom kraćem periodu", upozorio je Šukalo.

On je ponovio da se dolaskom hladnijeg perioda, a posebno boravkom više osoba u istoj prostoriji, dodatno povećava rizik za pojavu svih akutnih respiratornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem - kijanjem, kašljem, udisanjem, kao što su i prehlada, grip i virus korona.

Šukalo je preporučio građanima da što više jačaju imunitet adekvatnom ishranom i odmorom, te da izbjegavaju kontakte sa više osoba kad god je to moguće.

On kaže da je neophodno i pravilno nošenje zaštitnih maski, te sprovođenje drugih preventivnih mjera, kao što su pranje ruku, fizička distanca, provjetravanje prostorija i slično.

"Ukoliko, ipak, dođe do nekih simptoma akutne respiratorne infekcije - kijanja, kašlja, povišene temperature, grlobolje i slično, preporuka je da se počne sa takozvanom simptomatskom terapijom /sredstvima protiv temperature, bolova i kašlja/, uz dosta tečnosti i mirovanje", rekao je Šukalo.

On je dodao da je u tom slučaju potrebno kontaktirati porodičnog ljekara kako bi se zajednički odlučilo da li je neophodan pregled ili se može sačekati jer većina akutnih respiratornih virusnih infekcija može proći i spontano uz samo simptomatsku terapiju.

Šukalo je napomenuo da su simptomi sezonskog gripa i infekcije virusom korona slični, mada postoje izvjesne specifičnosti.

"Simptomi virusa korona su slični simptomima gripa, prehlade, pa i alergije, ali su nerijetko prisutni i oni koji nisu samo vezani za disajne puteve, kao što je to kod gripa i alergije. Sličnost simptoma su svakako povišena temperatura i opšta slabost, te kašalj, kratak dah, nedostatak vazduha, kao i glavobolja i bolovi u mišićima. Kod alergija, pa i prehlada, većina tih simptoma izostaje i obično su bez povišene temperature uz kijanje, sekreciju iz nosa, suzenje očiju, a kod alergija i moguće teškoće sa disanjem", pojasnio je Šukalo.

On je naveo da je grip akutna bolest sa kratkom inkubacijom, pa se kod većine ljudi simptomi povlače nakon dva-tri dana, a najduže nakon sedam dana.

"Kod infekcije virusom korona inkubacija je od dva do 14 dana. Klinička slika traje duže, može biti blaga, ali sa mogućim drugim simptomima kao što su gubitak čula mirisa i ukusa, stomačne tegobe, posebno proliv. Teža klinička slika je sa razvojem upale pluća, teškog akutnog respiratornog sindroma, otkazivanja organa i smrtnog ishoda. I to vjerovatnije kod osoba sa umanjenim imunitetom, drugim oboljenjima, te kod starijih osoba, mada, kao što nam praksa i iskustvo pokazuju, ni tu nema pravila", kaže Šukalo.

On je istakao da nema posebnog lijeka za virusne infekcije, kao što je grip, pa tako i infekcija virusom korona, ali se preporučuje mirovanje, unošenje mnogo tečnosti i takozvana simptomatska terapija.

"Što se tiče liječenja infekcije virusom korona, usklađeni su posebni protokoli koji se sprovode u bolničkim uslovima u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, mada nema specifičnog lijeka za kovid 19", istakao je Šukalo i zaključio da je najbolji lijek prevencija, a najbolja prevencija - vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije