BiH

Sutra hitne sjednice parlamenta, BiH dobija Zakon o sprečavanju sukoba interesa

Sutra hitne sjednice parlamenta, BiH dobija Zakon o sprečavanju sukoba interesa
Foto: N.N. | Sutra hitne sjednice parlamenta, BiH dobija Zakon o sprečavanju sukoba interesa

SARAJEVO - Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra će održati hitne sjednice na kojima će, kako stvari sada stoje biti usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH.

Ovaj Zakon ranije je usvojio Savjet ministara BiH, i jedan je od uslova na evropskom putu BiH. Pored Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, Dom naroda razmatraće i Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, a koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu, i takođe, jedan je od uslova na evropskom putu BiH.

Kada je riječ o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa jedna od najvećih novina u odnosu na postojeći je formiranje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u kojoj neće biti poslanici i delegati Doma naroda kao što je sada slučaj. Komisiju će činiti sedam članova koje će imenovati Parlamentarna skupština BiH, a članovi će se imenovati kako je navedeno u Zakonu, na osnovu kompetencija, ugleda i stručnosti. Komisija će odražavati jednaku zastupljenost Bošnjaka, Hrvata i Srba uz osiguranje jednog člana ostalih.

"Za člana Komisije ne može biti imenovano lice koje je nosilac javne funkcije", navedeno je Zakonu.

Takođe, uslovi za izbor člana Komisije ukoliko se usvoji Zakon biće i da nije član političke stranke i da nije bio član političke stranke pet godina, prije kandidure, zatim da pet godina prije kandidovanja za člana Komisije nije obavljao funkciju poslanika, delegata, člana Savjeta ministara BiH, člana Vlade na bilo kojem nivou vlasti u BiH, odbornika, gradonačelnika i načelnika opštine.

Zakonom su objedinjeni i usklađeni propisi o izvještajima o imovini i prihdoima, a definisane su i nadležnosti u pogledu prikupljanja, objavljivanja i kontrole izvještaja od strane Komisije. Takođe, uvodi se i obaveza podnošenja imovinskih kartona na godišnjoj osnovi, kao i uspostavljanje sistema provjere tačnosti podataka te objavljivanje Registra nosilaca javnih funkcija i njihove imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije