BiH

Sutra odluka o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH

Sutra odluka o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH
Foto: N.N. | Sutra odluka o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH na sutrašnjoj sjednici će raspravljati o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH. Dnevni red je najavljen i na zvaničnoj stranici ove institucije, a i iz CIK-a BiH "Nezavisnim" je potvrđeno da će ova institucija danas odlučivati o tome. Ovo je druga tačka na dnevnom redu pod nazivom Primjena člana 10.12 Izbornog zakona BiH.

Donošenje ove odluke prošle sedmice najavio je i Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH, a radi implementacije presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić", a u kojoj se navodi da je dosadašnji način izbora delegata u Dom naroda FBiH, kako je propisano Izbornim zakonom BiH, diskriminatoran i da ga treba mijenjati.

Kad je riječ o popunjavanju Doma naroda FBiH u opticaju su dvije varijante. Jedna je da se raspodjela mandata vrši uz princip da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja. CIK BiH će da nas odlučiti i hoće li odluku primijeniti po popisu iz 2013. godine ili po popisu iz 1991.godine.

Većina stranaka u FBiH najavila je apelaciju Ustanvom sudu BiH ukoliko CIK BiH odluči da odluku primijeni prema popisu iz 2013.godine, budući da se raspodjela mandata u važećem Ustavu FBiH vrši po popisu stanovništva iz 1991. godine.

Podsjetimo, krajem novembra očekuje se i odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane Krišto (HDZBiH) u kojoj je osporila odredbe Ustava FBiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije