BiH

Svaki šesti poslanik preletač

Svaki šesti poslanik preletač
Foto: N.N. | Svaki šesti poslanik preletač
Dejan Šajinović

BANJALUKA, SARAJEVO - Svaki šesti poslanik na nivou Predstavničkog doma BiH i Narodne skupštine (NS) RS u protekle četiri godine promijenio je politički dres i priklonio se drugoj političkoj opciji.

Od 83 poslanika u NS RS, na ovakav potez odlučilo se njih 12, dok je to isto od 42 na državnom nivou, učinilo njih sedmoro.

Sezonu "prelijetanja" u NS RS otvorili su poslanici na izbornoj listi sa DNS-om Adam Šukalo i Goran Đorđić, koji su nakon raskida s DNS-om zajedno formirali poslaničku grupu, a onda su se ponovo odvojili, nakon čega je Šukalo prišao PDP-u, a Đorđić postao samostalni poslanik. Transfer Šukala i Đorđića proizveo je već čuvenu aferu "papak", kada je vladajuća koalicija odgovorila izvlačenjem poslanika Vojina Mitrovića iz Kluba NDP-a i Ilije Stevančevića, koji je kao predsjednik Partije ujedinjenih penzionera skupštinsku fotelju dobio na kompenzacionoj listi SDS-a. Podsjećanja radi, u prethodnom mandatu Stevančević je napustio klub SP-a nezadovoljan što, kako je objasnio ovaj potez, njegove ideje i program za penzionere nisu implementirani od strane socijalista.

SDS-ove redove najviše su uzdrmali izlazak Nenada Stevandića, potpredsjednika te stranke, koji je izlazak iz SDS-a i formiranje SDS-K objasnio nezadovoljstvom što je njegova bivša stranka, kako je tvrdio, postala suviše bliska SDA u Sarajevu, ali i Slavka Dunjića, koji se požalio da u SDS-u nije bio shvaćen na pravi način. Stevandić je zbog ovog poteza glasovima skupštinske većine izabran za potpredsjednika parlamenta, a kuriozitet je da je zbog njega promijenjeno i pravilo o broju potpredsjedničkih mjesta u parlamentu. Zanimljivo je i to da je on prvo podnio ostavku kao potpredsjednik iz reda SDS-a, a onda bio izabran kao potpredsjednik na prijedlog SDS-K.

Ostali preletači u NS RS su Zlatko Maksimović, Simona Žakula i Darko Banjac, koji su napustili SDS, Zoran Pologoš, koji je izašao iz PDP-a, kao i Nedeljko Milaković, koji je na kraju mandata iz socijalista preletio u SDS nakon glasanja o zaključcima Anketnog odbora u vezi s okolnostima smrti Davida Dragičevića. Milaković je nakon ovog poteza dobio sedmo mjesto na izbornoj listi SDS-a za Narodnu skupštinu u Izbornoj jedinici 3. Duško Ivić je napustio DNS kako bi SDS-K mogao da formira poslanički klub, kojeg pored njega čine Banjac, Dunjić i Stevandić.

U Predstavničkom domu BiH, najveća preletačka drama potresala je SDA, iz koje su izašli Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović, koji su formirali Nezavisni blok i istakli Šepića kao njihovog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. S njima je jedno vrijeme u društvu bio i Šemsudin Mehmetović, koji se, na kraju, ipak predomislio i ostao u SDA. Iz ove stranke u samostalne poslanike odletio je i Safer Demirović. Pomalo neuobičajeno, on ovaj transfer nije objasnio "neslaganjem s programom" matične stranke, već formiranjem nove političke opcije u Tuzlanskom kantonu.

Najzanimljivije prelijetanje na nivou BiH je prelazak Jovana Vukovljaka iz DNS-a u samostalne poslanike, i ponovo ulijetanje u DNS, u kojem se i sada nalazi, pa bi se za njega moglo reći da je dvostruki preletač u jednom skupštinskom mandatu.

SDS su na nivou države potresli odlasci Đorđe Krčmara, koji je iz SDS-a preletio u DNS, i Borislava Bojića, koji je ostao nezavisni poslanik, ali je u Klubu DNS-a. U slučaju Bojića kuriozitet je i to što ni sam vrh SDS-a, kako su kasnije tvrdili, nije imao pojma da će napustiti stranku, te da ih je do zadnjeg minuta uvjeravao da su priče o njegovom odlasku lažne.

SDS je, osim bez troje poslanika, ostao i bez delegata u Domu naroda, s obzirom na to da ih je napustio Ognjen Tadić, potpredsjednik stranke, koji je takođe preletio u DNS-ovo jato.

Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva, kaže da je jedini način da se spriječi prelijetanje to da birači kazne one koji su to činili u prethodnom mandatu, a da nadležna tijela ispitaju imovinu, odnosno da li je došlo do neke vrste koruptivnih radnji na osnovu kojih je neki poslanik napustio političku opciju.

"Mislim da se u veoma malom broju slučajeva može reći da se radi o iskrenim namjerama. Građani glasaju za kandidate očekujući od njih da će ostati vjerni onoj političkoj ideji na kojoj su izabrani, a ne da pređu u suprotni tabor, što se dešava u najvećem broju slučajeva", zaključila je ona.

Prešli

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije