BiH

Svakom otpuštenom vojniku po 1.500 evra

Svakom otpuštenom vojniku po 1.500 evra
Svakom otpuštenom vojniku po 1.500 evra

SARAJEVO - Za zbrinjavanje svakog vojnika Oružanih snaga (OS) BiH koji će biti otpušten u 2010. godini biće obezbijeđeno po 1.500 eura, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Novac za zbrinjavanje vojnika biće obezbijeđen iz NATO Trust fonda i Ministarstva odbrane BiH.

"Za 2010. godinu predviđeno je da NATO Trust fond odvoji 2,9 miliona eura, a iz budžeta MO BiH odvojiće se 500.000 eura. Ovih 3,4 miliona eura još nisu operativna. Ni jednom od vojnika novac neće biti isplaćivan na ruke već će se koristiti za njihovo školovanje i preobuku za zanimanja u civilnom životu ili pokretanja malog biznisa", kazala je Uma Sinanović, glasnogovornik Ministarstva odbrane BiH.

Prva grupa od 300 vojnika otpuštena je u martu ove godine. Trenutno je u toku registracija ovih vojnika, a oni treba da se prijave u regionalnim centrima u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. U prijavama trebaju iskazati svoje interese čime se žele baviti u civilnom životu nakon čega će im biti pružena promoć.

"Prvih otpuštenih 300 vojnika su prvi u procesu zbrinjavanja. Oni će nakon što popune obrasce biti osposobljeni za druge poslove poput zanatstva ili poljoprivrede. Mi smo ruralna zemlja te najviše prijava očekujemo za stočarstvo ili poljoprivredu. Svakom vojniku se pristupa pojedinačno i svaki će potpisati svoj projekat", kazala je Sinanovićeva, istakavši da će prvi projekti početi da se implementiraju krajem jula ili početkom avgusta ove godine.

Otpušteni vojnici ne smatraju da su projekti NATO Trust fonda pravi način da se vojnici zbrinu.

"Zašto će meni prekvlifikacija kada ni ljudi s fakultetom ne mogu da nađu posao. Ovo su izuzetno mala sredstva i jedino konkretno je da od tih 1.500 eura kupim neku stoku koju kasnije mogu prodati. Pitanja otpuštenih vojnika mora se riješiti na drugi način jer ja i moja porodica ne možemo živjeti od dvije krave", kazao je jedan od otpuštenih pripadnika OS BiH iz Goražda.

Za 2010. godinu je predviđeno da iz OS BiH bude otpušteno oko 2.000 vojnika. Druga grupa od oko 600 vojnika trebala bi biti otpuštena 17. juna ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije