BiH

Sve bošnjačke stranke okrenule leđa SDA

Sve bošnjačke stranke okrenule leđa SDA
Foto: N.N. | Sve bošnjačke stranke okrenule leđa SDA

SARAJEVO - Nakon što je "bh. blok" okrenuo leđa SDA, ni druge stranke iz ovog korpusa nisu raspoložene da s najjačom bošnjačkom strankom uđu u koaliciju.

Naime, SDA je propao plan da napravi koaliciju s "bh. blokom" i da s njima formira vlast na državnom, ali i na nivou FBiH, jer su joj poručili da će biti opozicija. SDA, na čijem je čelu Bakir Izetbegović, mjesecima lobira da im se "bh. blok" pridruži kako bi se napravila široka koalicija bošnjačkih partija, koja bi onda vlast formirala s izbornim pobjednicima u srpskom i hrvatskom korpusu.

Pored toga, ni druge stranke ne žele da uđu u bilo kakvu priču sa SDA. Ni SBB, a ni PDA ne žele sa SDA u koaliciju, tako da će najjača bošnjačka stranka teško okupiti ove partije pod svoj krov.

Iako smo juče cijeli dan pokušavali stupiti u kontakt s nekim od potpredsjednika SDA, niko nije odgovarao na naše pozive i pismene upite, ali su se na koncu oglasili saopštenjem za javnost, u kojem odbijanje "bh. bloka" da stane uz njih smatraju kukavičkim činom.

"Odbijanjem našeg poziva da jedinstveno stanemo u zaštitu interesa države, čelnici ovog bloka su kukavički pobjegli od odgovornosti i time svjesno doprinijeli slabljenu patriotskog političkog fronta koji se bori za BiH. Pri tom u svojim izjavama jasno potcrtavaju da im je 'bh. blok' preči od interesa države", navode u ovoj partiji.

Slavo Kukić, analitičar iz Mostara, smatra da bi koalicija sa SDA bila neprirodan savez i sigurno ne bi donijela ništa dobro strankama "bh. bloka".

"Dapače, osobno mislim da je SDA ponudila koaliciju kako bi se pratili procesi koji su evidentni na prostoru RS, gdje je Milorad Dodik postao apsolutni gospodar i uglavnom je oporbu tamo uništio", istakao je Kukić za N1.

Takođe, "bh. blok" čak razmišlja da se povuče iz vlasti tamo gdje su osvojili većinu, s obzirom na to da su na sastanku koji je održan u utorak predstavnici stranaka koje čine ovaj blok (SDP, DF i Naša stranka) jednoglasno odlučili da će biti opozicija na svim nivoima. Tome u prilog idu i izjave koje dolaze iz Demokratske fronte. Naime, Željko Komšić, lider DF-a, kazao je da ova stranka traži potpunu principijelnost, odnosno opoziciju na svim nivoima.

"'Bh. blok' će ostati opozicija na svim nivoima, od države do kantona", kategoričan je Komšić. Njegov kolega Dženan Đonlagić, član Predsjedništva DF-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, kazao je juče "Nezavisnim" da su odluku o neulasku u koaliciju sa SDA, SNSD-om i HDZ BiH na nivou BiH donijeli jednoglasno, te da odluka da su opozicija važi za sve nivoe vlasti.

"Što se tiče predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH Elvira Karajbića, koji dolazi iz SDP-a, njega će najvjerovatnije smijeniti nova većina", poručuje Đonlagić.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odgovorio je u razgovoru za Klix.ba na najavu Komšića da će se stranke "bh. bloka" uskoro naći u opoziciji i u Kantonu Sarajevo.

Govoreći o djelovanju stranaka unutar "bh. bloka", Nikšić je poručio: "Ako nismo spremni da potisnemo svoj ego u našem zajedničkom interesu, onda je bolje da se odmah raziđemo."

Saša Magazinović, šef Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu BiH, rekao je da i bez opozicije SDA, SNSD i HDZ BiH imaju većinu i da su to i pokazali prilikom izbora članova rukovodstva ovog doma.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da je patriotska dužnost ne ulaziti u bilo kakve kombinacije sa SDA.

"Što se tiče SNSD-a i HDZ-a, oni su glasanjem za Denisa Zvizdića, a protiv Nermina Nikšića za člana Kolegija u državnom parlamentu već izabrali SDA za partnera, što dokazuje ispravnost moje prve rečenice", rekao je Arnaut za "Nezavisne".

Podsjećamo, SDA, HDZ i SNSD sa strankama okupljenim oko njega imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu BiH. Od 42 poslanika u ovom domu, ove stranke imaju 23 ruke. To znači da bi mogle formirati vlast bez nekih većih problema, ali bi, ipak, bolje i sigurnije bilo da im se pridruži neka od manjih stranaka u Predstavničkom domu BiH kako bi većina bila što jača.

Izbor

Još nema naznaka da bi ove sedmice mogla biti sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj bi se moglo razgovarati o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, rekao je juče da zakazivanje sjednice ne ovisi o njemu, nego o predsjedavajućem, te da on treba da je zakaže.

Iz Kabineta Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kazali su da još nemaju termin sjednice.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije