BiH

Svečani defile na ulicama Banjaluke

Svečani defile na ulicama Banjaluke
Foto: Twitter/SNSD | Svečani defile na ulicama Banjaluke (UŽIVO)

BANJALUKA - Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike - 9. januar.

12. 59 - Pjesmom “Pukni zoro” završen svečani defile

12.50 - Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, rekla je da živjeti u slobodi znači imati sve.

"Sve što želimo Republici Srpskoj je sadržano u slogan 'Za sva vremena'", rekla je Cvijanovićeva, ističući da je mnogo teških vremena iza Republike Srpske te da će biti mnogo izazova u budućnosti.

Ona je rekla da je 28 godina veliki period te da Republika Srpska nikome ne treba da bude smetnja i da je Republika otvorena svakome ko u njoj želi da živi.

12.44 - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon svečanog defilea, rekao je da je 9. januar Dan Republike Srpske koja je stvorena u miru i odbranjena u ratu.

"Mi živimo Republiku Srpsku kao našu državu koja je sinonim za slobodu", rekao je Dodik.

12.39 - Goran Amidžić, rukovodilac defilea, postrojio je sve ešalone ispred bine, a potom su pjevali himne Srpske i Srbije.

12.31 - Pripadnici MUP- su pjevali pjesmu “Junaci sa Košara”.

12.23 - Defile motorizovanih ešalona, u kojima su pokazana vozila za spasavanje civilnog i policijskog sektora.

12.09 - Ešaloni civilnog sektora i ešaloni MUP-a su u svečanom defileu.

12. 04 - Vitomir Petričević, komandir Počasne jedinice MUP-a Srpske predao je raport Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske.

12.02 - Postrojena počasna jedinica MUP-a RS.

12.00 - Svečani defile povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske počeo je u Banjaluci gdje učestvuje više od 2.400 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i predstavnika civilnog sektora, različitih republičkih uprava, udruženja i organizacija.

11.59 - Učesnici svečanog defilea uskoro kreću prema Trgu Krajine, gdje je sve spremno za svečanost.

Svečanom defileu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srbije Ana Brnabić.

Defileu prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministri u vladama Srpske i Srbije i u Savjetu ministara.

Svečani defile čini Zastavni vod, 12 ešalona jedinica i šest motorizovanih ešalona MUP-a Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Srpsku.

Na čelu ešalona jedinica i motorizovanih ešalona MUP-a je rukovodilac defilea Goran Amidžić, koji je načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja. U ešalonima su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Posebnih snaga Policije, te kadeti Policijske akademije.

Civilni sektor čine 34 ešalona, od čega je jedan motorizovan. U ovim ešalonima su i predstavnici studenata, boraca, ratnih invalida, veterana, nacionalnih manjina, sportisti, vatrogasci.

Paradni marš, djelo kompozitora Stanislava Biničkog, izvodi Policijski orkestar.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije