BiH

Svečani prijem za pripadnike Oružanih snaga koji su bili u Sloveniji

Svečani prijem za pripadnike Oružanih snaga koji su bili u Sloveniji
Foto: Ustupljena fotografija | Svečani prijem za pripadnike Oružanih snaga koji su bili u Sloveniji

SARAJEVO - U znak priznanja za odlično obavljen humani posao sanacije posljedica katastrofalnih poplava u Sloveniji, upriličen je svečani prijem za pripadnike Jedinice privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH).

Prijemu koji je organizovao ministar odbrane BiH Zukan Helez prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, a Helez je tom prilikom uputio iskrene čestitke pripadnicima koji su boravili u Sloveniji.

"Vašu misiju ste obavili na ponos svih nas u domovini. Novčane nagrade i pohvale više su simboličan čin zahvalnosti što ste OS BiH i čitavu svoju zemlju predstavili na najbolji mogući način, čime se svi možemo ponositi", rekao je Helez, dodajući da je sretan i ponosan što su građanima Slovenije ostavili najbolji dojam o BiH.

Damijan Sedar, ambasador Slovenije u BiH, istakao je da Slovenija i BiH oduvijek imaju dobre odnose.

"Učinili ste ne samo da se nazivamo prijateljima, nego, mogu slobodno reći i - braćom. Nadam se da se zbog istog razloga nikada nećete morati vratiti u Sloveniju, a naša vrata će za vas uvijek za bilo što biti otvorena", rekao je Sedar, napominjući da je jedinica OS BiH ocijenjena kao najproduktivnija na terenu.

Prijemu je prisustvovao i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, koji je istakao da se još jednom pokazalo da su pripadnici OS BiH najbolji ambasadori svoje zemlje. On je naglasio da su pripadnici OS BiH uspostavili primjeran odnos s lokalnim stanovništvom, te da su se starali za njihove potrebe na terenu i na najbolji način iskoristili tehniku koju su imali na raspolaganju.

Podsjećamo, Jedinica privremenog sastava OS BiH pomagala je stanovništvu koje je bilo ugroženo u opštini Preljevo u Koruškoj gori usljed katastrofalnih poplava koje su u avgustu pogodile Sloveniju.

U znak zahvalnosti za pomoć, ministar odbrane Slovenije uputio je službenu diplomatsku notu u kojoj je zahvalio ministru odbrane BiH na brzoj reakciji i angažmanu u otklanjanju posljedica poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije