BiH

Svi bi u izvršnu vlast, ali kriju u koju fotelju

Svi bi u izvršnu vlast, ali kriju u koju fotelju
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Svi bi u izvršnu vlast, ali kriju u koju fotelju

BANJALUKA - Političke partije koje su priklonjene vladajućoj većini u Republici Srpskoj ne kriju da im je cilj ulazak u novi saziv Vlade RS, koju će predvoditi SNSD, ali kriju s kojim adutima i zahtjevima će pred Milorada Dodika, novoizabranog predsjednika RS, i njegovog kandidata za premijera Radovana Viškovića.

Višković, koji bi, po svemu sudeći, trebalo da ostane na mjestu predsjednika Vlade RS, najavio je da će vlast u Srpskoj biti formirana najkasnije do 15. decembra.

"Nakon što predsjednik Republike Srpske i poslanici polože zakletvu, onda predsjednik Republike, po Ustavu, dolazi u poziciju da predloži mandatara, a mandatar, po zakonskim rokovima, da obezbijedi većinu", rekao je Višković.

Odgovarajući na pitanje da li će biti nekih iznenađenja u Vladi, on je dodao da je politika uvijek puna iznenađenja.

A čim je Dodik prije nekoliko dana najavio da će Višković ponovo biti mandatar, počele su kalkulacije ko bi mogao popuniti 16 fotelja u izvršnoj vlasti, a koja bi trebalo da ima mandat od dvije godine, nakon čega će biti biran novi saziv Vlade. 

Takođe, Dodik je rekao da će na čelu ministarstava biti novih imena. 

Pored SNSD-a, još četiri partije računaju na udobna mjesta na Trgu Republike Srpske, ali isto tako na eventualni poziv budućeg premijera sigurno će se odazvati i Socijalistička partija Srpske (SPS) i Demokratski narodni savez (DNS), što su "Nezavisnim novinama" potvrdili predsjednici ovih stranaka Goran Selak i Nenad Nešić. U Administrativni centar Vlade Srpske po pozivu bi došli i predstavnici Pokreta za državu, koji čini deset probošnjačkih stranaka.

Ono što je sasvim sigurno, SNSD-u će kao najjačoj partiji pripasti najviše ministarskih mjesta, a kada bismo govorili o pojedinačnim resorima, teško je očekivati da će Dodik nekom van svoje stranke prepustiti neka od ključnih, poput Ministarstva unutrašnjih poslova, finansija ili poljoprivrede. 

Iz SNSD-a ne otkrivaju ništa po pitanju ministarstava, ali govore o drugom cilju:

"Inicijativa gospodina Dodika je da pokušamo napraviti širu koaliciju kako bismo imali dvotrećinsku većinu i na taj način prije svega zaštititi funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH. O ostalim stvarima ćemo razgovarati uskoro", poručio je Denis Šulić iz SNSD-a.

Najviše očekivanja za ulazak u novi saziv Vlade može da ima Socijalistička partija, ali iz stranke koju predvodi Petar Đokić kažu da će svoju ponudu iznijeti na sastanku.

"SP ima očekivanja da u skladu sa svojim izbornim rezultatom i svim onim što je dogovarano u prethodnom periodu bude dio buduće vlasti", kaže za "Nezavisne" Srđan Todorović iz SP-a i tvrdi da nisu razmišljali o pojedinačnim foteljama.

"Mi uopšte nismo govorili o tome, niti imamo neki stav da moramo imati toliko i toliko resora, a ostali ovoliko", dodaje Todorović. Istim se vodi i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Demosa.

"Ne znamo na koji način će se voditi pregovori. Treba da vidimo kako će se postaviti SNSD, onda ćemo zauzeti stav", kazao je "Nezavisnim" Čubrilović.

Ministarskim foteljama nada se i Ujedinjena Srpska, ali ni oni poput svojih koalicionih partnera ne žele otkrivati očekivanja.

"Važno je da imamo zajednički stav i kompromis i tek poslije tog sastanka možemo da otvorimo priču o resorima i mjestima", poručio je Nenad Stevandić.

Ništa konkretno nismo čuli ni od lidera NPS Darka Banjca.

"Dosad nije bilo razgovora. Mi nećemo ništa da prejudiciramo prije sastanka. Tada ćemo razgovarati i o Vladi i o svemu onome što je potrebno. Mi pretendujemo da učestvujemo u vlasti u Srpskoj, to je ono što mogu reći", naveo je Banjac.

Poziv mandatara ne bi odbio ni DNS, a po svemu sudeći ni ministarsku fotelju.

"Ako dođe do poziva na sastanak, mi ćemo se odazvati. A kada su u pitanju očekivanja, odmah ću vam reći da ne očekujem ništa osim jednog konstruktivnog razgovara iz koga bi trebalo da izađemo s konkretnim rješenjima. Ukoliko su interes i stav gospodina Dodika da u naredne četiri godine obezbijedi jedinstvo Republike Srpske, zaštitu vitalnog nacionalnog interesa institucija i nadležnosti i ukoliko je spreman da stavi Srpsku ispred partijskog i političkog interesa, DNS vidi mogućnost saradnje sa gospodinom Dodikom", kaže Nenad Nešić za "Nezavisne".

I Goran Selak, predsjednik SPS, ostavlja mogućnost da sjedne za isti sto sa vlastima. Kratko je poručio da je SPS ozbiljna parlamentarna stranka te da će i u narednom periodu voditi beskompromisnu borbu za prava i položaj Srpske.

Iz koalicije Pokret za državu ističu da je cilj svake stranke da se učešćem na izborima domogne vlasti, te da će neko ko želi da formira vladu na bazi prisustva svih koji predstavljaju građane, onda i obaviti razgovor sa svima. 

"Zato je logično da se obavi i razgovor s Pokretom za državu. Kada su u pitanju pozicije, mi smo zainteresovani za popravljanje statusnog položaja onih koji su na marginama, prije svih Bošnjaka. Tada možemo razgovarati i o drugim stvarima koji su u interesu i fokusu svih političkih partija", navodi za "Nezavisne" Ramiz Salkić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije