BiH

"Svi nivoi vlasti u FBiH blokiraju povratak Srba"

"Svi nivoi vlasti u FBiH blokiraju povratak Srba"
Foto: Srna | "Svi nivoi vlasti u FBiH blokiraju povratak Srba"

BIJELJINA - Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) smatra da svi nivoi vlasti u FBiH blokiraju povratak Srba na svoja predratna ognjišta, koristeći pritom vrlo suptilne metode.

U Odboru ističu da su ponosni na Republiku Srpsku čija vlast je u vezi sa pitanjem multietničnosti uradila mnogo.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović rekao je, komentarišući jučerašnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i izlaganja poslanika iz bošnjačkog kluba o, kako kaže, navodnoj multietničnosti i povratku Srba u FBiH, da pri svemu treba uzeti činjenice i popis stanovništva iz 1991. godine.

"Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske određene partije pružile su netačne informacije o broju Srba koji su prije rata živjeli na sadašnjem području FBiH" , rekao je Radanović novinarima u Bijeljini predočavajući precizne podatke o tome koliko je Srba živjelo, prema popisima 1991. i 2013. godine, na području Kantona Sarajevo, kao i Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Srednjobosanskom položaju području.

Prema popisu iz 1991. godine na teritoriji FBiH je, napominje on, živjelo 540.000 Srba, a u Tuzlanskom kantonu bilo ih je 85.652.

"Trenutno u ovom kantonu, prema popisu iz 2013. godine, živi samo 7.058 Srba. U Zeničko-dobojskom kantonu od 81.105 Srba 1991. godine sada ih je samo 5.500. U Srednjobosanskom kantonu od 47.031 Srbina sada ih ima 3.043, a u Sarajevskom kantonu od 158.576 Srba sada ih živi tamo tek 13.300. U Unsko-sanskom kantonu od 82.250 sada ih je samo 8.452", naveo je Radanović, demantujući podatke koje su juče iznijeli bošnjački poslanici.

On je napomenuo da su ovo zvanični podaci agencija za statistiku iz 1991. godine i 2013. godine, te napomenuo da se Odbor ne bavi proizvoljnim ciframa niti bilo kakvim podacima.

Radanović je rekao da je poražavajuća činjenica da je na području Federacije prije rata živjelo 540.000 Srba, a da ih je sada uklupno 56.000.

"Što se tiče Tuzlanskog kantona, koji je bio tema u medijima ovih dana, mora se naglasiti da je on imao 85.650 Srba, a prema popisu iz 2013. godine ih je tek 7.058", naveo je on napominjući da je riječ uglavnom o staračkom stanovništvu, koje je biološkom selekcijom danas sigurno svedeno na oko 5.000", rekao je Radanović.

On je napomenuo da od 450 zaposlenih u Vladi ovog kantona ima tek sedmoro Srba.

Radanović je ponovio da, kada je riječ o povratku Srba u FBiH, tamošnja vlast koristi najsuptilnije metode - nemogućnost sređivanja groblja, dobijanja električne energije, čupanje cijevi iz vodovoda...

"Zahtjevi koje predate nikada ne budu realizovani. Vlada Tuzlanskog kantona podržava povratak Bošnjaka, a to bi bilo isto da naša vlada dijeli pakete Srbima za povratak u Republiku Srpsku", rekao je Radanović.

Ono što je Srpska uradila za Bošnjake jeste, kako kaže Radanović, za primjer i ponos.

"Samo u Bijeljini je sigurno u javnim preduzećima zaposleno najmanje 40 povratnika, dok je u Bihaću, na primjer, situacija takva da nema nijednog Srbina", rekao je Radanović i ponovio da opstrukciju povratka vrše svi tamošnji nivoi vlasti.

Radanović je rekao da je položaj Srba u pet kantona veoma težak, odnosno njihova imovina je uzurpirana i otima se i dalje u ovom entitetu.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH, on je podsjetio da je taj sud 2018. godine odbio apelaciju srpskih stranaka na zakon o zemljišnim knjigama u FBiH.

"Mi smo u tom pogledu hendikepirani, jer se izlaganje zemljišta u FBiH vrši na način da se ne pozivaju stranke pisanim putem, kao u Republici Srpskoj. Toga tamo nema, nego se samo objavljuje u Službenom glasniku FBiH", rekao je Radanović.

Apelacija srpskih stranaka a priori je odbijena, kaže Radanović, ali kada je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH podnio takvu apelaciju automatski su je prihvatili.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je danas u Bijeljini i sve organe Kantona Sarajevo da prekinu sa aktivnostima na usvajanju zakona o komunalnim aktivnostima kojim je, kako kažu, između ostalog, predviđena i stavka da se uklanjaju grobna mjesta za koja duže vrijeme nije plaćana taksa za održavanje grobnog mjesta.

"Otimanje srpske imovine je toliko očigledno, uzurpacija zemljišta svakodnevna..., naveo je Radanović i naglasio da se pri tome srpsko stanovništvo neprestano zastrašuje na različite načine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije