BiH

Svjedok vidio kako islamović tuče zatvorenike

Svjedok vidio kako islamović tuče zatvorenike
Foto: N.N. | Svjedok vidio kako islamović tuče zatvorenike

SARAJEVO - U nastavku suđenja za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine svjedok Tužilaštva BiH Drago Trifković izjavio je da je vidio kako optuženi Alminko Islamović tuče druge zatvorenike.

Trifković je rekao da je zarobljen u maju 1992. godine i doveden u staru zgradu policije, gdje je viđao Islamovića sa ostalim vojnim policajcima.

"Viđao sam ga često. Nije bio obični vojni policajac, imao je neki čin", rekao je svjedok.

Trifković je istakao da ga je Islamović nekoliko puta spasio batina, ali je vidio i kako "tuče rukama" dvojicu drugih zatvorenika, prenosi Birn.

Dok je bio u staroj zgradi policije, Trifković je, kako je rekao, sa Željkom Dujanićem iz ćelije iznio Slavka Čereka, koji je teško disao.

"Dok sam bio tu, niko nije tukao Čereka, ali su bile primjetne povrede na njemu. Mislim da je odranije imao zdravstvenih problema, teško je disao. Pozvali smo vojne policajce i rekli im da treba medicinsku pomoć. Pozvali su hitnu i mi smo ga iznijeli vani. Vozač je rekao da je već gotov", prisjetio se svjedok.

Drugi svjedok Slavko Grabovac kazao je da ga optuženi Islamović nije ni zarobio ni udarao, ali da je čuo da je njegov brat minirao Crkvu Presvete Bogorodice u Bosanskom Brodu.

"Alminkov brat Šemso je to uradio, cijeli Brod je to pričao", rekao je svjedok.

Islamović je optužen da je kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane od marta do oktobra 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Polet".

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zarobljenih na prinudni rad, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Suđenje će biti nastavljeno 17. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije