BiH

Tadić: BiH nije uvela nikakve sankcije Rusiji, tako će biti i ubuduće

Tadić: BiH nije uvela nikakve sankcije Rusiji, tako će biti i ubuduće
Foto: N.N. | Tadić: BiH nije uvela nikakve sankcije Rusiji, tako će biti i ubuduće

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je danas u Sarajevu da BiH nije uvela nikakve sankcije i restriktivne mjere Rusiji i da će tako da bude i ubuduće.

Tadić je u izjavi medijima sa predsjednikom Savjeta Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko istakao da je stav BiH da međunarodne probleme treba rješavati u skladu sa pravilima međunarodnog prava i poretka, te da sve ostalo nije dobra alternativa.

Tadić je naglasio da Rusija ima principijelan stav kada je riječ o poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i aktivan stav u Savjetu za sprovođenje mira u BiH, odnosno Savjetu bezbjednosti UN o tome.

"Mi smatramo da glavni sadržaj naših odnosa treba da bude u vezi sa ekonomijom, pravosuđem, međusobnom podrškom u oblasti nauke i obrazovanja, kulture i bezbjednosti", naveo je Tadić.

Prema njegovim riječima, postoji obostrani interes za čvršće i bolje odnose parlamenata i obje zemalje u cjelini, posebno na multilateralnim i bilateralnim planovima koji omogućavaju svim predstavnicima BiH i Rusije da sarađuju na dobrobit ovih zemalja.

Matvijenko je istakla da je BiH važan partner Rusiji na Balkanu i da je Rusija zainteresovana za uzajamno korisnu saradnju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i cijelom BiH.

Ona je navela da je trgovinska razmjena BiH i Rusije prošle godine porasla za 44 odsto.

"Saglasili smo se da postoje veliki neiskorišćeni resursi u okviru naše saradnje i da bi trebalo da uložimo napore radi suštinske diversifikacije naše robne razmjene koji će da bude od koristi za dalji razvoj i unapređenje saradnje", istakla je Matvijenko.

Prema njenim riječima, ruske kompanije investiraju u privredu BiH, a posebno u modernizaciju prerade nafte.

Ona je naglasila da ruska kompanija "Zarubežnjeft" zapošljava mnogo ljudi u BiH i da je veliki poreski platiša.

"Drago nam je da se aktivno vodi politički dijalog na relaciji ministarstva inostranih poslova dvije zemlje, kao i da se odvija uzajamno korisna komunikacija u vezi sa razvojem ekonomske saradnje i zajedničkog djelovanja ministarstava, odgovarajućih zajedničkih tijela, i okviru međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju", naglasila je Matvijenko.

Ona je navela da je bilo riječi i o pitanju razvoja humanitarne saradnje i unapređenja zajedničkog djelovanja u sferi nauke i kulture.

Matvijenko je dodala da su na zajedničkom sastanku ruske delegacije i predstavnika Parlamentarne skupštine BiH razmotrene konkretne sfere saradnje dvije zemlje.

"U naše nemirno vrijeme parlamentarni dijalog je potrebniji nego ikad", konstatovala je Matvijenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije