BiH

Tadić: Cilj zaključaka Izetbegovića i Islamske zajednice - revizija Dejtona

Tadić: Cilj zaključaka Izetbegovića i Islamske zajednice - revizija Dejtona
Foto: Arhiva | Tadić: Cilj zaključaka Izetbegovića i Islamske zajednice - revizija Dejtona

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić ocijenio je da današnji zaključci predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predstavnika Islamske zajednice u BiH predstavljaju pokušaj razgradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma i obeshrabruju svakoga ko bi želio da vidi BiH kao zemlju ravnopravnih konstitutivnih naroda.

Tadić je izjavio da zaključci sa sastanka dolaze sa stola ljudi koji de fakto vrše vlast u cjelokupnoj BiH, na svim institucionalnim nivoima, i govore o tome da ta struktura nije zadovoljna onim što je postigla nakon objavljivanja stava iz 1992. godine da Jugoslavija više nije prihvatljiva i da treba krenuti putem takozvane nezavisnosti.

"Od završetka popisa stanovništva i objavljivanja rezultata, prema kojima nešto više od 50 odsto stanovništva pripada, uslovno rečeno, bošnjačkoj populaciji počeo je još naglašeniji stav o tome da dejtonska BiH nije prihvatljiva, da je treba razgraditi i blokirati sve njene institucije. Time bi stvorili uslovi da se, po principima pojednostavljene demokratije, prikaže da je BiH primarno država Bošnjaka, a, sekundarno drugih naroda i nacionalnih manjina koji su, valjda, nekom istorijskom greškom ili slučajnošću zatečeni na ovom prostoru", kaže Tadić.

Prema njegovim riječima, traženjem argumenata kojima se opravdava rušenje dejtonskog koncepta, često se poseže za tim bazičnim pitanjima u vezi sa ravnopravnošđu naroda.

"Ukoliko ovo nije samo predizborna priča, a izražavam nadu da jeste, onda se zapravo na ovakav način poručuje svakom široko postavljenom konceptu koji polazi od dejtonskih postulata da nema podršku u većinskom dijelu bošnjačkog naroda. To nije ništa drugo nego odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma", smatra Tadić.

On ističe da, bez obzira na ovakve stavove, dejtonske i ostale institucije koje postoje u BiH mogu funkcionisati i pokazati svoju vitalnost.

"Teze iz ovih zaključaka uopšte nisu prioritet ovog oglašavanja. Prioritet je taj revizionistički odnos prema Dejtonskom sporazumu, a da se ono što je napisano u zaključcima samo koristi kao povod da se otvori priča o reviziji Dejtonskog sporazuma", ističe Tadić.

On napominje da su, samim tim, svi zahtjevi iz zaključaka u potpunosti devalvirani, jer čak i da je to tačno, rješavanjem tih pitanja ne bi se ništa promijenilo.

"Tražili bi se novi argumenti u kojima se pokušava ova BiH sa tri konstitutivna naroda pretvoriti u zemlju većine jednog od naroda", rekao je Tadić.

Učesnici sastanka, čiji je domaćin bio Izetbegović, zatražili su da bez odgađanja bude zaključen osnovni ugovor između BiH i Islamske zajednice u BiH.

Jedan od zaključaka učesnika sastanka je da je "neprihvatljivo da se Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj tretiraju kao građani drugog reda".

Oni su osudili, kako navode, neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka, te odbacili kao neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na teritoriji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije