BiH

Tadićeva najavila poboljšanje efikasnosti rada Tužilaštva

Tadićeva najavila poboljšanje efikasnosti rada Tužilaštva
Foto: Faktor.ba/Arhivska footografija | Tadićeva najavila poboljšanje efikasnosti rada Tužilaštva

SARAJEVO - Novoizabrani glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić danas je kao strateški cilj svog rada na ovoj funkciji navela poboljšanje efikasnosti rada Tužilaštva i vraćanje povjerenja javnosti u rad ove institucije.

Obrazlažući pred Visokim sudskim i tužilačkim savjetom (VSTS) program svog rada, prije izbora glavnog tužioca, Tadićeva je rekla da je predvidjela 14 mjera za rad na predmetima ratnih zločina zasnovanih na analizama dosadašnjeg rada Tužilaštva.

Govoreći o radu Posebnog odjeljenja za ratne zločine, ona je najavila nastavak rada na najsloženijim predmetima, dok bi, prema njenim riječima, manje složeni predmeti trebalo da budu proslijeđeni nižim nivoima.

Tadićeva se založila za unapređenje regionalne saradnje na predmetim ratnih zločina, kao i na predmetima ekshumacija.

Ona je dodala da će nastaviti rad sa organizacijama žrtava rata, ističući da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti ažuriranju baze podataka, te pružanju pomoći žrtvama i svjedocima ratnih zločina.Govoreći o mjerama koje bi trebalo sprovesti u Odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Tadićeva je rekla da će nastaviti saradnju sa policijskim i svim drugim agencijama koje prate rad Tužilaštva, kao i regionalnu i međunarodnu saradnju u vezi sa ovim pitanjima.

Ona smatra da je neophodno pokrenuti sprovođenje finansijskih istraga koje se odnose na nelegalno stečenu imovinu, te uvesti dežurnog tužioca koji će se baviti isključivo predmetima korupcije, što bi doprinijelo vraćanju povjerenja građana.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Tadićeva kaže da istrage treba pokrenuti kada postoji i najmanji stepen sumnje.

Kao najveći uspjeh u svom dosadašnjem radu na mjestu vršioca dužnosti glavnog tužioca, ona je navela stabilizovanje institucije i održavanje njenog kontinuiranog rada.

Program rada izložilo je i drugo dvoje kandidata koji su ušli u izbor za glavnog tužioca Tužilaštva BiH - Dijana Kajmaković i Munib Halilović.

Kajmakovićeva, koja je bila iza Tadićeve na listi kandidata u užem izboru, rekla je da se njen program rada zasniva na poboljšanju rada Tužilaštva.

Ona smatra da su najveće slabosti u radu Tužilaštva forsiranje kvantiteta, umjesto kvaliteta optužnica.

Kada je riječ o radu na predmetima ratnih zločina, Kajmakovićeva je rekla da je potrebno formirati efikasno i jedinstveno tužilaštvo koje će raditi samo na tim predmetima, te napraviti listu prioritetnih predmeta ratnih zločina.

Ona smatra i da bi šef odsjeka trebalo da izvrši kontrolu svake optužnice.

Kajmakovićeva je uvjerena da bi kvalitet predmeta na ratnim zločinima bio poboljšan ako bi se išlo na procesuiranje komandne odgovornosti, a ne nižerangiranih.

Govoreći o radu Odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Kajmakovićeva je ocijenila da je neophodno uraditi analizu svih oslobađajućih presuda, izvršiti specijalizaciju tužilaca i tužilačkih timova koji bi se bavili ovim predmetima, te izmijeniti sporazum o priznanju krivice.

Kao prioritet u radu ona je navela implementaciju zakona o zaštiti tajnih podataka, te unapređenje rada na predmetima korupcije.

Halilović je rekao da je njegov program zasnovan na izvještajima o radu Tužilaštva i relevantnih institucija koje prate rad ove institucije.

On je ocijenio da Tužilaštvo ima mnogo problema i da je, prije svega, potrebno unaprijediti rad na predmetima ratnih zlopina, korupcije i otvaranja prema javnosti.

Ističući da je neophodno spriječiti "rascjepkavanje" predmeta ratnih zločina, Halilović je rekao da treba izvršiti izmjenu vrednovanja rezultata rada, kadrovsko jačanje, uspostavljanje baze dokaza i svjedoka, baze ekshumacija, te intenzivirati regionalnu saradnju, kao i završiti proces identifikacije tijela u mrtvačnicama.

Halilović smatra da je neopohodno unaprijediti borbu protiv korupcije, jer su rezultati u toj oblasti ispod svakog nivoa, te da treba unaprijediti i borbu protiv terorizma.

Prema njegovim riječima, procjene relevantnih sektora govore da se na procesu korupcije ništa ne radi i da zbog toga treba napraviti podjelu na visoku korupciju i onu na nižem nivou.

Tadićeva, Kajmakovićeva i Halilović bili su u najužem izboru među 11 kandidata za funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije