BiH

Tanki rezultati prodaje imovine u inostranstvu

Tanki rezultati prodaje imovine u inostranstvu
Foto: N.N. | Tanki rezultati prodaje imovine u inostranstvu

BANJALUKA - Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu ubrao svega 355.221 marku, a kako bi pokušali poboljšati rezultat uskoro će potražiti kupca za odmaralište u Hrvatskoj i stan u Srbiji.

Ovaj fond upravlja isključivo imovinom preduzeća koja su je prilikom izrade programa privatizacije svrstala u pasivni podbilans. Ta imovina, kako piše “Glas Srpske” nije bila predmet privatizacije, jer novi vlasnici preduzeća sa njom ne mogu upravljati zbog toga što se nalazi izvan teritorije RS.

“Do sada je prodato svega osam nekretnina iz pasivnog podbilansa za 355.221 marku i taj novac usmjeren je u Fond za razvoj i zapošljavanje RS za povećanje osnovnog kapitala. Dinamiku prenosa novca na Fond za razvoj, čija je osnovna djelatnost kreditiranje, utvrđuje Vlada RS posebnim aktom”, kazali su u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, koja je i vlasnik ovih fondova.

Vlada je nedavno dala saglasnost IRB-u za prodaju odmarališta u Lukoranima u Hrvatskoj i stana u Beogradu koji se koristi kao poslovni prostor.

“Za prodaju stana i odmarališta biće raspisan javni poziv i nekretnine će biti prodate ponuđaču koji ponudi najvišu cijenu”, naveli su u IRB-u.

U IRB-u kažu da mogu da raspolažu sa još pet nekretnina van granica RS, koje su veće vrijednosti u odnosu na one koje su do sada prodate. Riječ je o poslovnom prostoru u Beogradu, devastiranom odmaralištu Rudnika željezne rude Ljubija u Rogaškoj Slatini, te tri nekretnine u Biogradu na Moru u Hrvatskoj.

“Nekretnine koje su preduzeća iskazivala u pasivni podbilans u postupku privatizacije, s obzirom na to da se nalaze van teritorije RS i imajući u vidu i specifične propise i Sporazum o pitanjima sukcesije, ne knjiže se na Srpsku, već se u saradnji sa preduzećima sprovodi procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i upravljanje tom imovinom”, pojasnili su u IRB-u RS.

Nezakonita prodaja

Od 2005. godine pokretani su mnogi sudski procesi za nezakonitu prodaju imovine Srpske u inostranstvu, čime je ona oštećena za desetine miliona KM.

Imovinu RS je ranije prodavao kako je ko stigao, a novac od toga stavljao u svoj džep. U najvećem dijelu sudskih postupaka optuženi su oslobođeni optužbi za zloupotrebu u raspolaganju imovinom.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije