BiH

Tegeltija, Danijelson: Parlamentarna skupština da izmijeni Zakon o krivičnom postupku

Tegeltija, Danijelson: Parlamentarna skupština da izmijeni Zakon o krivičnom postupku
Foto: N.N. | Tegeltija, Danijelson: Parlamentarna skupština da izmijeni zakon o krivičnom postupku

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija i generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson pozvali su Parlamentarnu skupštinu BiH da izmijeni Zakon o krivičnom postupku BiH bez odgađanja u skladu sa međunarodnim standardima.

Tegeltija je tokom sastanka sa Danijelonom u Briselu naglasio značaj sprovođenja preporuka u oblasti procesuiranja korupcije i organizovanog kriminala i istakao posvećenost VSTS-a BiH da učini sve u okviru svojih nadležnosti kako bi u dogledno vrijeme bili ostvareni konkretni rezultati, u skladu sa najvišim evropskim standardima, uključujući i relevantne preporuke GREKO-a za borbu protiv korupcije u pravosuđu.

"Međutim, sve druge institucije, konkretno institucije izvršne i zakonodavne vlasti, moraju ispuniti svoje obaveze na koordinisan način kako bi se unaprijedili rezultati u pogledu istraga, krivičnog gonjenja i osuđujućih presuda za korupciju i organizovani kriminal, koji tek treba da se vide", saopšteno je iz VSTS-a.

U saopštenju ističe da su se, vezano konkretno za ovaj aspekt, Danijelson i Tegeltija saglasili u pogledu sve veće zabrinutosti zbog nepostupanja zakonodavne vlasti u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH na izmijeni relevantnih odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH u vezi sa posebnim istražnim radnjama i imunitetom za svjedoke.

"Katastrofalne posljedice koje bi mogle da nastupe za pravosuđe u slučaju pravnog vakuuma ugrozile bi nacionalnu bezbjednost i međunarodnu saradnju, te poslale negativnu poruku u trenutku kada EU priprema svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU", ističe se u saopštenju.

Iz VSTS navode da su zbog toga sagovornici pozvali Parlamentarnu skupštinu BiH da izmjeni Zakon bez odgađanja u skladu sa međunarodnim standardima.

U saopštenju se navodi da je VSTS BiH sa zadovoljstvom primio informaciju da Evropska komisija uvažava značajne napore na sprovođenju preporuka misija stručne analize, a posebno činjenicu da su usvojene izmjene i dopune Poslovnika VSTS-a BiH, kako bi se unaprijedio kvalitet imenovanja u pravosuđu.

Delegacija VSTV-a je Generalnoj direkciji Evropske komisije za pravosuđe predstavila svoj rad na inicijativi za izmjenu Zakona o VSTS-u BiH.

Nakon konstruktivne diskusije dogovoreno je da do sredine juna VSTS BiH usvoji konačni prijedlog inicijative i dostavi ga službama Evropske komisije na ocjenu, ističe se u saopštenju.

Na sastanku sa Danijelsonom ponovljeno je da su trenutna dinamika i rezultati u sprovođenju preporuka misija stručne analize /Pir rivju/ ohrabrujući, te da treba i dalje nastaviti raditi kako bi se pravosuđe u BiH uskladilo sa evropskim standardima u pogledu nezavisnosti, efikasnosti, profesionalizma, kvaliteta i transparentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije