BiH

Tegeltija: Kritike od SDA destruktivne

Tegeltija: Kritike od SDA destruktivne
Foto: Arhiva | Tegeltija: Kritike od SDA destruktivne

BANJALUKA - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da svaki građanin, pa i politička partija imaju pravo na kritiku, a da one koje uporno dolaze od SDA nisu konstruktivne, već destruktivne i idu ka urušavanju nezavisnosti pravosuđa.

Tegeltija je istakao da se određene političke partije zalažu za nezavisno pravosuđe pod svojom kontrolom.

"Kada kažu nezavisno pravosuđe, to im samo služi kao oblanda pod kojom u stvari žele dominaciju stranaka, prije svega u VSTS-u, koji je krovna regulatorna institucija u pravosuđu", rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, SDA u saopštenjima, pa i deklaracijama to jasno iznosi.

"Činjenica je da ima prljavih podmetanja u kojima se VSTS na prvom mjestu pokušava izjednačiti s nekakvim političkim institucijama, u kojima sjede predstavnici političkih partija i donose neke političke odluke u kojima imaju neke većine i manjine", naveo je Tegeltija.

On je dodao da su odluke VSTS-a u 95 odsto slučajeva donesene jednoglasno ili do dva glasa protiv od 15.

"Ekstremno su rijetke odluke u kojima je bilo preglasavanja i takvih je, u mojih šest godina, bilo tek nekoliko na pitanjima imenovanja. Napada se pravosuđe kako bi se, na neki način, te institucije proglasile neefikasnim, politizovanim i kako ih treba promijeniti, ali na način da se ostvare neke druge želje", istakao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da se može prepoznati kome je to u cilju kada se pogleda ko su glavni promotori tih napada.

"SDA čak i u stranačkoj deklaraciji pominje VSTS. To i ne kriju. Pravosuđe je dio društva i funkcioniše u njemu. Stvaranjem takvog ambijenta, građanima se manipuliše i stvara ambijent u kojem se VSTS proglašava za neprijatelja. To je loše, ali, nažalost, živimo u BiH i moramo da se nosimo s tim", naveo je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije