BiH

Tegeltija: Od Palmera očekujem podršku za novi investicioni ciklus

Tegeltija: Od Palmera očekujem podršku za novi investicioni ciklus
Foto: Srna | Tegeltija: Od Palmera očekujem podršku za novi investicioni ciklus

SREBRENICA - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Srebrenici da od zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera i američke administracije očekuje podršku za investicioni ciklus koji će biti predstavljen u narednih 10 do 15 dana.

"Prije svega tu mislim na njihovu finansijsku podršku i njihovu podršku kod međunarodnih finansijskih institucija koje, u principu, finansiraju velike investicione projekte", rekao je Tegeltija novinarima u Srebrenici.

On je istakao da bi na sutrašnjem sastanku sa Palmerom u Sarajevu, kojem će prisustvovati i premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić, trebalo biti riječi prevashodno o ekonomskim i pitanje borbe protiv epidemije virusa korona.

"Sutrašnji sastanak dva premijera entiteta i mene kao predsjedavajućeg Savjeta ministara prestavlja jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima američke administracije. Na dnevnom redu bi prevashodno trebala da budu ekonomska pitanja i borba protiv virusa korona. Epidemija virusa korona u svakom slučaju veoma značajno utiče na našu ekonomiju", rekao je Tegeltija.

On je naveo da će na dnevnom redu tog sastanka biti i politička pitanja poput održavanja predstojećih lokalnih izbora, kao što to bude redovno na sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Na pitanje da pojasni koje su ekonomske, a koje političke teme, Tegeltija je rekao da su ekonomske teme - posljedice po privredu BiH, s obzirom na činjenicu da je pala potrošnja, da se smanjuju izvoz i uvoz, kao i grane privrede direktno pogođene virusom korona, poput prevoza, turizma i drugih.

"Da bi se pokrenuo novi veliki investicioni ciklus, država mora da bude nosilac projekata i mi ćemo na tome raditi, a nakon toga na red dolaze i privatne investicije", rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o političkim temama, Tegeltija je naveo proces pridruživanja EU kao jedno od ključnih pitanja, ali i saradnja sa NATO alijansom, te izbori.

Na pitanje da prokomentariše inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Amabasada BiH u Izraelu bude premještena iz Tel Aviva u Jerusalim, Tegeltija je rekao da je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH.

"Dodik je kao član Predsjedništa predlagao i donosio nove aktivnosti, pa tako i o ovoj temi koja, ako se ne nađe na prvoj narednoj, naći će se na nekoj drugoj narednoj sjednici Predsjedništva koje će se izjasniti o tome", rekao je Tegeltija.

On je izrazio razočarenje što su se pojedini članovi Predsjedništva BiH već putem medija izjasnili o tom pitanju jer to nije dobar način saradnje i rješavanja otvorenih pitanja, uključujući i gdje treba da se nalazi Ambasada BiH u Izraelu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije