BiH

Pratite nas na Google news

Tegeltija: Pravosuđe ne može potpasti pod politički uticaj

Tegeltija: Pravosuđe ne može potpasti pod politički uticaj
Foto: N.N. | Tegeltija: Pravosuđe ne može potpasti pod politički uticaj
Srna

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta ( VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je danas da se na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte saglasio da pravosuđe ne može potpasti pod politički uticaj i da je nezavisno.

"Što se mene tiče, to pitanje nikad nije bilo sporno", rekao je Tegeltija u pauzi sjednice VSTS-a nakon što je Ambasada SAD BiH na zvaničnom "Tviter" profilu objavila da predstavnici BiH treba da odgovaraju građanima, a ne političkim partijama.

Tegeltija je naveo da ne može komentarisati sastanak jer je bio zatvoren za javnost, ali da je trajao više od sat vremena, te da smatra da je bio korektan, dodavši kako je stav koji je iznijela američka Ambasada na "Tviteru" već bio poznat.

"Taj stav koji je Ambasada SAD napisala na `Tviteru` jeste stav koji su oni već izrazili u svom pismu koje su uputili i meni i ostalim rukovodiocima institucija na nivou BiH koji su prisustvovali sastanku, tako da ovo nije ništa novo", naglasio je Tegeltija.

Sastanak sa predstavnicima zemalje Kvinte organizovan je nakon što je Tegeltija izjavio da je on predstavnik Republike Srpske u krovnoj pravosudnoj instituciji u BiH.

"Sastavni dio sam Podvijeća Republike Srpske i imam obaveze prema Srpskoj, i ja i svi ostali članovi iz Srpske. Prema tome, ne možemo ignorisati stavove Republike Srpske o tom pitanju, a ne možemo prejudicirati kakav će biti prema VSTS-u", rekao je Tegeltija, odgovarajući na pitanje novinara da li će poštovati odluke koje institucije Srpske donesu.

Prisustvo Tegeltije sastanku u Istočnom Sarajevu, koji su organizovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija o radu institucija BiH u kojima učestvuju zvaničnici iz Srpske, bila je jedna od tačaka na sjednici VSTS-a.

Diskusija u okviru ove tačke bila je zatvorena za javnost, a Tegeltija je rekao da je usvojen zaključak prema kojem izjave koje je on dao o sastavu Ustavnog suda BiH i načinu formiranja VSTS-a BiH predstavljaju njegovo lično pravno mišljenje, te stoga nemaju uticaj na rad Savjeta i njegovih članova.

"Nijedan član Savjeta nije smatrao da je potrebno pokrenuti pitanje moje odgovornosti za bilo šta što sam učinio u proteklom periodu", zaključio je Tegeltija.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH zaključili su da izjave koje je Tegeltija dao u vezi sa sastavom Ustavnog suda BiH i načinom formiranja VSTS-a, te prisustvo sastanku zvaničnika iz Republike Srpske u institucijama BiH u Istočnom Sarajevu, predstavljaju njegovo lično mišljenje i nemaju uticaj na rad ove pravosudne institucije i njegovih članova.

Nakon opsežne rasprave u okviru tačke aktivnosti predsjednika VSTS-a, koja je održana bez prisustva novinara, članovi VSTS-a su zaključili da je činjenica da je Tegeltija dobio poziv na nedavni sastanak u Istočnom Sarajevu od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, te da je bez konsultacija sa članovima Savjeta prisustvovao tom skupu.

VSTS je pozvao sve predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da u komunikaciji i partnerstvom sa njima omogući postizanje principa efikasnog pravosuđa korektnim odnosom i poštovanjem principa podjele vlasti i donošenja odgovarajućih zakona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije