BiH

Tegeltija: Pred CIK-om veliki napor da dokaže legitimitet

Tegeltija: Pred CIK-om veliki napor da dokaže legitimitet
Foto: Screenshot | Tegeltija: Pred CIK-om veliki napor da dokaže legitimitet

BANJALUKA - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da je pred Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH veliki napor da dokažu svoj legitimitet i pokažu da nisu izabrani kako bi pokušali prikazati rezultate izvan izborne volje građana.

Tegeltija je istakao da je teret članova CIK-a to što su izabrani u godini izbora, pri čemu je prekršena procedura njihovog izbora, te da je tu i pitanje političkog angažmana pojedinih članova CIK-a prije izbora na tu poziciju.

"Nadam se da su svjesni svoje odgovornosti pred građanima da sprovedu izbore na fer i korektan način i nadam se da je ovo posljednji put da imamo ovakvu situaciju pomjeranje izbora", rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naveo da je važno da se izbori održe, da BiH pokaže svoj demokratski kapacitet i da se ni na koji način ne uskrati pravo građanima da biraju onako kako je to definisano zakonom.

"Kao predsjedavajućem Savjeta ministara važno mi je bilo da niko ne traži izgovor u Savjetu ministara da ne bude izbora ove godine. Mislim da je u BiH mnogo onih koji nisu željeli ove lokalne izbore", rekao je Tegeltija za "ATV" i dodao da je u BiH specifična situacija zato što je opozicija ta koja ne želi izbore.

Odgovarajući na pitanje o ponašanju u zajedničkim institucijama srpskih predstavnika koji dolaze iz stranaka koje su opozicija u Republici Srpskoj, Tegeltija je rekao da im nije lako jer uporno pokušavaju da brane politiku koju su sprovodili u Sarajevu, a zbog koje su loše prošli na parlamanternim izborima.

"Ne znam kako lideri tih stranaka objašnjavaju svojim biračima zašto su oni rezervna većina SDA. Zašto nisu sa SDA napravili većinu na samom početku kada se formirala vlast, već su im rezervna većina kada SDA procijeni da bi nešto mogla da napravi na štetu, ponajviše, Republike Srpske?", upitao je Tegeltija, koji je član Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je izrazio nadu da postoji dovoljno svijesti da se napravi većina Republike Srpske u Sarajevu i naveo da je spreman biti dio tog dogovora, te dodao da svako pravljenje većine iz FBiH sa pojedincima iz Republike Srpske, Srpskoj pravi ozbiljan problem.

U BiH treba pokrenuti investicioni ciklus

Tegeltija smatra da u BiH treba pokrenuti investicioni ciklus i da je za to potrebno usmjeriti sva sredstva koja danas postoje u budžetima, ali i obezbijediti dodatne izvore.

"U narednih 15 dana zajedno sa entitetima biće pripremljen obiman investicioni ciklus kojim ćemo sve naše projekte, koji su važni BiH i za regionalno povezivanje, staviti na sto i predstaviti u okviru raspoloživih finansijskih sredstava i vidjeti koji su potrebni dodatni izvori sredstava preko međunarodnih finansijskih institucija", rekao je Tegeltija.

On je naglasio da se neprestano pokazuje da finansijski potencijal BiH nije dovoljan za sve potrebe, kao što nijedna zemlja u svijetu nema dovoljne resurse da to finansira iz svojih izvora.

"Razgovaraćemo sa MMF-om i ambasadorom (šefom Delegacije EU u BiH Johanom) Zatlerom da obezbijedimo sredstva za normalno funkcionisanje svih institucija i sredstva za investicione cikluse", istakao je Tegeltija.

On je rekao da do kraja godine očekuje prvu tranšu sredstva od 250 miliona evra makrofinansijske pomoći za BiH.

"Makrofinansijska pomoć za BiH treba da se obezbijedi u narednih nekoliko godina, slično po scenarijumu kako EU stavlja ta sredstva na raspolaganje svojim članicama, od čega je njima 50 odsto sredstava grant. Mi to ne možemo očekivati, već kreditna sredstva", pojasnio je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da aranžman BiH sa MMF-om nikada nije prekinut i da je ostao zaleđen zbog pojave virusa korona, ističući da je potrebno pokrenuti nove pregovore sa MMF-om krajem septembra ili početkom oktobra.

Govoreći o budžetu BiH, Tegeltija je rekao da ne postoje problemi u finansiranju zajedničkih institucija BiH.

"Naš budžet smo prilagodili okolnostima u kojima se čitavo društvo nalazi. Procijenili smo da je neophodno da izvršimo značajnu preraspodijelu sredstava u odnosu kako je bio planiran osnovni budžet. Gotovo sedam odsto sredstava koje prikupljamo ostavili smo za pomoć zdravstvenom sdektoru, privredi, kulturi, sportu", istakao je Tegeltija.

On je rekao da budžet zajedničkih institucija ima na raspolaganju 42 miliona KM, što je veliki dio sredstva u odnosu na ono što stoji na raspolaganju budžetu zajedničkih institucija BiH.

"Vjerujem da će na narednoj sjednici Savjeta ministara biti donesena odluka da se 15 miliona KM stavi na raspolaganje zdravstvenom sektoru za nabavku zaštitne opreme za borbu protiv virusa korona. Ostaje još 27 miliona KM na raspolaganju i razgovaraćemo sa premijerima entiteta da procijenimo koje su to oblasti koje bi mi mogli da podržimo", naveo je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da su to mala sredstva sa aspekta potrebe privrede, ali da to nisu kreditna sredstva, domaća ni međunarodna, već su rezultat vlastitih budžetskih sredstava.

"Bićemo spremni da 20 miliona KM stavimo na raspolaganje za turizam, turističke agencije, javni prevoz, institucije kulture i sporta, čiji rad je bio ograničen usljed širenja epidemije virusa korona", istakao je Tegeltija.

Kada je riječ o otvaranju grnice BiH, Tegeltija očekuje da će na narednoj sjednici Savjeta ministara biti donijeta odluka da se dozvoli ulazak svim građanima svih zemalja u BiH koji imaju negativan PCR test.

"To nije sloboda kretanja, ali mišljenje zdravstvenih radnika je da još uvijek postoje problemi sa pandemijom virusa korona i da bi mi teško izdržali situaciju ukoliko bi otvorili slobodno kretanje građana, bez ovih testova", kaže Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije