BiH

Tegeltija: Pričama o 'grčkom scenariju' u RS SzP prikriva svoje djelovanje u Sarajevu

Tegeltija: Pričama o 'grčkom scenariju' u RS SzP prikriva svoje djelovanje u Sarajevu
Foto: Ilustracija | Tegeltija: Pričama o 'grčkom scenariju' u RS SzP prikriva svoje djelovanje u Sarajevu

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da opozicione političke partije preko svojih takozvanih ekspertskih timova još od 2014. godine pričaju o "grčkom scenariju" u Srpskoj i najavljuju njen finansijski kolaps, te da je svima jasno da je to netačna priča koja je imala za cilj da prikrije djelovanje Saveza za promjene u Sarajevu.

"Nama je apsolutno nejasno kako danas ti timovi Saveza za promjene ne mogu da prihvate pozitivne promjene u Srpskoj i njenu punu finansijsku stabilnost", naveo je Tegeltija. 

Ministar finansija Republike Srpske demantovao je tvrdnje opozicije da će sredstva od putarine, prikupljenih na osnovu izmijenjenog Zakona o akcizama BiH, biti prenesena u budžet Srpske

"Kada je riječ o korištenju sredstava, svi oni koji se bave tim poslom trebalo bi da znaju da se ona nalaze na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH kod Centralne banke BiH i, kada bude donesena odluka, biće prenesena na račune preduzeća `Auto-puteva Republike Srpske` i `Puteva Srpske` i nijedna KM neće biti prebačena u republički budžet", naveo je Tegeltija, komentarišući navode opozicionih političara da će ta sredstva biti uvrštena u rebalansirani budžet i korištena za javnu potrošnju. 

On je istakao da je Ministarstvo finansija pokrenulo proceduru izrade rebalansa republičkog budžeta za ovu godinu i da je na osnovu kretanja u prvom kvartalu ove godine evidentan rast prihoda. 

"Budžet za ovu godinu biće povećan za rast naših izvornih prihoda, dok ćemo konačne proračune koliko će to iznositi imati krajem aprila, kada se bude završavao rebalans. Sigurno je da ta sredstva neće biti ispod 50 miliona KM", naglasio je Tegeltija. 

On je dodao da će tekući rashodi, među kojima i rashodi za lična primanja, u rebalansiranom budžetu biti zadržani na nivou iz početka ove godine. 

Slaviša Raković iz Sektora za finansije u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a rekao je ranije da je usvajanjem akciza na gorivo postalo jasno šta je plan vlasti i na koji način će doći do novca za opšti prihod u budžetu. 

"Od početka se zna da prihod od akciza većim dijelom nije potreban za auto-puteve. I zna se da će biti utrošen kao opšti prihod budžeta. Teško da postoji bilo kakvo objašnjenje osim akciza za ovakav rebalans, a veliko je pitanje da li će do toga i doći", istakao je Raković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije