BiH

Tegeltija: Realizacija preporuka EK u fokusu razgovora u Briselu

Tegeltija: Realizacija preporuka EK u fokusu razgovora u Briselu
Foto: N.N. | Tegeltija: Realizacija preporuka EK u fokusu razgovora u Briselu

SARAJEVO - Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koju predvodi predsjednik ovog regulatornog tijela Milan Tegeltija, predstaviće na sastanku u Briselu 28. i 29. maja rezultate ostvarene na planu usvajanja standarda i preporuka Evropske komisije (EK), koje se odnose na harmonizovanje određenih zakona i akata u sklopu aktuelne reforme pravosuđa u BiH i evropskog integracijskog procesa.

"U fokusu sastanka u Briselu biće realizacija Peer Review preporuka, odnosno nedavno usvojene izmjene i dopune Poslovnika VSTS-a, koje se odnose na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i dosada realizovani dijelovi inicijative za izmjene Zakona o VSTV-u",  istakao je predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija u izjavi za Fenu.

Pojasnio je da je u međuvremenu pisani materijal u vezi s tim već poslan predstavnicima Evropske komisije te da se očekuju povratne informacije u kontekstu delegiranih tema, te onoga što je dosada realizirano i onoga što tek predstoji, precizirajući da je 30. juni rok za okončanje aktivnosti u vezi s izmjenama Zakona o VSTS-u BiH.      

Komentarišući upit u vezi s očekivanjima od sastanka u Briselu, Tegeltija je kazao da se radi o radnom sastanku u sklopu redovnog izvještavanja o napretku ostvarenom u sklopu implementacije preporuka Evropske komisije, na kojem će biti sagledano ono što je urađeno i, eventualno, signalizirani pravci i prioriteti daljnjeg djelovanja.

Ocijenio je kako se radi o aktivnostima koje su u kontekstu s integracijskim procesom, odnosno usklađivanjem sa standardima Evropske unije.

"Peer Review preporuke predstavljaju alat EU za usklađivanje standarda svih oblasti društvenog života - potcrtava Tegeltija, navodeći kako se spomenuta problematika odnosi na pravosuđe, odnosno poglavlja koja se tiču vladavine prava, pravde i sigurnosti.

Kako je planirano, delegacija VSTS-a BiH u Briselu će se susresti s zvaničnicima Generalnog direktorata EK za oblast pravde i Generalnog direktorata EK za proširenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije