BiH

Tegeltija: Sljedeće sedmice ću saopštiti odluke

Tegeltija: Sljedeće sedmice ću saopštiti odluke
Foto: NN Arhiva | Tegeltija: Sljedeće sedmice ću saopštiti odluke

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je danas da će sljedeće sedmice saopštiti svoje odluke i obrazložiti ih.

Tegeltija je na svom Twitter nalogu napisao da će sljedeće sedmice u Banjaluci biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti saopštiti svoje odluke i njihove razloge.

Na jučerašnjoj sjednici VSTS-a donesena su tri zaključka, od kojih se jednim predsjednik VSTS-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke s obzirom na to da je "usljed svih okolnosti narušeno partnerstvo između Savjeta i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što znatno otežava rad VSTS-a i započetih projekata".

Tegeltija je nakon sjednice rekao novinarima da je i sam podržao taj zaključak.

Jedan od zaključaka bio je i taj da VSTS konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova bezbjednost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka i zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, s ciljem zaštite pojedinaca i nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte.

U trećem zaključku se navodi da se VSTS ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika Savjeta na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije